Пуснаха Строс-Кан под парична гаранция, рискува присъда до 74 години затвор

Петък, 20 Май 2011 09:14 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

stra_verybig_719478Американското правосъдие прие да освободи от затвора Доминик Строс-Кан при условие, че плати гаранция от 1 млн. долара, но бившият шеф на МВФ, официално обвинен в сексуално престъпление, ще бъде поставен под домашен арест в Ню Йорк, предаде АФП. 

Строс-Кан напусна съда в Манхатън, за да прекара четвърта нощ в затвора. Той трябва да бъде освободен, след като бъде преведена гаранцията. Съдия Майкъл Обюс прие условното освобождаване, след като адвокатите от защитата го увериха, че клиентът им ще плати 1 млн. долара гаранция и ще депозира застрахователна полица за 5 млн. долара. Сумата ще бъде изплатена от поръчителите, ако Строс-Кан се скрие от правосъдието.

Той ще бъде поставен под домашен арест в жилище в Манхатън под 24-часово видеонаблюдение, ще носи електронна гривна с Джи Пи Ес устройство и ще бъде придружаван постоянно от поне един въоръжен охранител. Мерките за сигурност, които ще бъдат за негова сметка, ще струват над 200 000 долара месечно, изчисли прокурорът Джон Макконъл.

Въпреки очакванията, че Строс-Кан ще живее в жилището на дъщеря си, негов дом ще стане апартамент, нает от съпругата му. Един от американските му адвокати, Уилям Тейлър, изрази пред журналисти след заседанието задоволство от решението на съдията и добави, че семейството на клиента му изпитва облекчение, че той ще може да остане при него. Ние сме в много по-добра позиция, отколкото в началото, заяви адвокатът. 

Французинът бе официално обвинен от т.нар. голямо жури, което означава, че ще бъде съден на процес, освен ако не се признае за виновен и не се споразумее за намалено наказание с обвинението. Той трябва официално да обяви избора си на следващото заседание, насрочено за 6 юни. Съдебните заседатели взеха решението си при закрити врата, след като изслушаха предполагаемата жертва. Те потвърдиха седемте точки на обвинителния акт, който им бе представен от обвинението, включващи опит за изнасилване и сексуално насилие.

Ако бъде признат за виновен по всички обвинения, Строс-Кан рискува да получи присъда до 74 години затвор, отбелязва БТА. Става дума за изключително сериозни обвинения за американското законодателство, каза на излизане от съда прокурорът Сайръс Ванс.

Съпругата на Строс-Кан, известната журналистка Ан Сенклер, и дъщеря му Камийприсъстваха в залата видимо разстроени. На излизане Строс-Кан изпрати въздушна целувка на съпругата си, която му отвърна.


Добави коментар

Защитен код
Обнови