Разкритията на WikiLeaks

Петък, 21 Януари 2011 15:08 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

 

Стотици хиляди секретни документи на САЩ, разпространени чрез сайта Уикилийкс, дават възможност да се надникне отблизо в дипломацията на САЩ и предлагат нелицеприятни оценки за различни чуждестранни лидери, съобщават световните агенции.

Американският вестник „Ню Йорк таймс", британският „Гардиън", немското списание „Шпигел", френският в. „Монд" и испанския „Паис" получиха документите от сайта Уикилийкс, който отказва да разкрие източниците си. Документите бяха разпространени въпреки острото възражение от САЩ, които настояха, че те са получени незаконно и трябва да бъдат върнати. Американски дипломати, включително държавният секретар Хилари Клинтън не спряха през последните дни да влизат във връзка с различни държави, за да предотвратят евентуални дипломатически неприятности, посочва АП.

Сред разпространените документи са 251 287 грами на Държавния департамент. Много от тях са с гриф секретно, но никоя не е маркирана като строго секретна, пише „Ню Йорк таймс". Документите разкриват редовните контакти между Държавния департамент и посолства и консулства в около 270 държави. Много от тях са с рутинно съдържание, но други съдържат подробности и коментари, които може да се окажат неудобни.

Повечето от документите са от 2005 до 2010 г., уточнява изданието. Те разкриват усилията на Буш и Обама в битката с тероризма и разпространението на ядрените оръжия и изказват опасения за иранската ядрена програма.

 

Още в тази категория: « Пред вратата на Шенген

Добави коментар

Защитен код
Обнови