Microsoft купи Skype за 8,5 милиарда долара

Сряда, 11 Май 2011 09:31 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

25988След кратки спекулации и слухове в последните няколко дни, буквално преди минути факт стана една от най-големите сделки в IT бранша - Microsoft придоби Skype за 8,5 милиарда долара.

Покупката на Skype е най-голямата сделка за Microsoft, в последно време компаниятаразширява и диверсифицира бизнеса си, навлизайки в различни сфери извън разработването и продажбата на софтуер, в което загуби позиции напоследък.

Шефовете на Skype, създател на едноименната програма, която се затвърди като най-популярният начин за аудио и видео комуникация в мрежата, бяха съветвани за сделката от големите американски банки Goldman Sachs и JPMorgan.

Любопитно е, че цената от 8,5 милиарда долара надвишава сериозно оценката, която преди време анализаторите от Wall Street дадоха на компанията, която възнамеряваше да излезе на борсата до края на 2011 година. Негативните борсови отношения към Skype са продиктувани от не особено големите приходи на компанията, както и заради това, че от около 150-те милиона активни абонати на Skype, едва 10 от тях използват на платените функции на програмата.

За Microsoft обаче, придобиване на VOIP гиганта ще позволи развитие в много сфери – интеграция с различни продукти на компанията за провеждане на разговори, както и по-сериозно навлизане на комуникационния клиент в различни мобилни платформи и смартфони с Windows Phone.


Добави коментар

Защитен код
Обнови