Обама иска да довърши "Ал Кайда"

Понеделник, 09 Май 2011 09:33 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

obama_big_658493Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че смъртта на Осама бин Ладен и голямото количество информация, получена от имението му в Пакистан, дават на Америка шанс да нанесе "фатален удар" на "Ал Кайда", предаде АФП.

"Това не значи, че ще победим тероризма", подчерта президентът на САЩ. "Не значи, че Ал Кайда не е пуснала метастази в други части на света, където трябва да се обърнем към местни сили. Но значи, че имаме шанс, смятам, да нанесем наистина финален удар на тази организация, ако действаме агресивно през идните месеци". Обама добави, че ще отнеме "известно време", за да се анализира и оцени информацията и да се пристъпи към използването й, предаде БГНЕС. Възможно е САЩ да научат за заговори, методите на "Ал Кайда" и средствата им за комуникация.

Осама бин Ладен сигурно е имал някаква подкрепа в Пакистан, за да може да живее години наред необезпокояван в Аботабад, където се намират множество военни обекти. Това заяви в телевизионно интервю президентът на САЩ Барак Обама, без обаче да обвини директно пакистанските власти, че са приютили човека, организирал терористичните атаки от 11 септември 2001 г., предаде Асошиейтед прес.

В предаването "60 минути" на телевизия Си Би Ес Обама сподели за операцията с хеликоптери срещу имението на Бин Ладен, че това са били "най-дългите 40 минути в живота" му с изключение може би на времето, когато една от дъщерите му била болна от менингит като бебе.

Наблюдавайки операцията на морските тюлени от "кризисната" стая в Белия дом, Обама и най-високопоставените му помощници сякаш усещали физически стрелбата и експлозиите и разбрали, когато единият от хеликоптерите кацнал непредвидено. "Но не можехме да получим ясна информация за това, което се случва в комплекса", посочи той. Обама призна, че се е притеснявал много по време на операцията с кодово име "Джеронимо", но "не си е загубил съня" от мисълта, че Бин Ладен може да бъде убит. Ако някой се съмнява, че терорист номер едно заслужава съдбата си, "трябва да отиде на лекар", каза той.


Добави коментар

Защитен код
Обнови