Продават „Булгартабак” чрез конкурс

Сряда, 27 Април 2011 08:57 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

tabak_verybig_706035
Китайската компания КТ&G, "Джапан табако" и „Филип Морис" със сигурност ще участват в конкурса за приватизацията на „Булгартабак", съобщи изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов. И трите компании отговарят на профила на стратегически инвеститор. „Бритиш табако" също отговаря, но засега няма интерес. Освен това има заявен интерес от трима или четирима финансови инвеститори. Няма стратегически български инвеститор, който да е по-голям от дружеството и да може да го купи. Български компании обаче могат да участват в конкурса чрез финансовите инвеститори, допълни Караниколов.

„Булгартабак" ще бъде продаден чрез конкурс. Броят на акциите, които ще бъдат продадени, са 5 881 380 или 79,83 процента. Ще бъдат допускани финансови и стратегически инвеститори, но не и консорциуми.

Финансовите инвеститори трябва да имат поне 30 млн. евро собствен капитал. „Целта ни е да не продадем кон за кокошка", каза Караниколов.

Социалните ангажименти ще бъдат заложени в проекта за договор, целта е да се запази дейността на дружеството, категоричен бе Караниколов. Социалните ангажименти няма да може да се предоговарят. Задължително трябва да се запази броят на средносписъчния състав.

Водещият критерий ще бъде размерът на предложената покупна цена. Агенцията ще поиска от купувачите на дружеството ангажимент за пет години напред да изкупуват български тютюн.

„В конкурсната документация е предвидено, че всеки един участник в процедурата трябва да подава заявления, които отговарят на производствените мощности на „Булгартабак" и произведения тютюн в България. Ангажиментите за изкупуването на тютюн ще бъдат обезпечени с активи на „Булгартабак" и на дружеството - купувач", категоричен бе Караниколов.

Обявлението за процедурата ще излезе в „Държавен вестник" на 10 май и оттогава ще може да се закупува документация за участие за конкурса. Срокът е един месец.

„Агенцията за приватизация няма да се разпореди за продажба на „Булгартабак", ако не се достигне реална пазарна цена. Инвестициите също няма да бъдат за сметка на цената", допълни Караниколов. Консултантът по сделката „Ситигруп" е посъветвал агенцията да не поставя минимална цена, защото предложенията на инвеститорите ще гравитират около нея.

Още в началото на мандата на новото правителство икономическото министерство постави приватизацията на "Булгартабак" сред първите си приоритети. Тогава бе заявено, че продажбата ще стане още през 2009 или началото на 2010 г. Последните заявления бяха компанията да има нов собственик през първото или второто тримесечие на 2011 г.

Консултант по сделката за приватизация е "Ситигруп Глобал Маркетс Лимитид". Компанията ще получи 1,6 на сто от стойността на приватизационната сделка, след като тя бъде осъществена. Освен това ще й бъдат платени над 1 млн. евро за изготвяне на правен анализ, информационен меморандум и приватизационна оценка. За 2010 г. Булгартабак реализира печалба над 20 млн. лева.


Добави коментар

Защитен код
Обнови