300 безработни са намерили сезонна работа в Банско и Разлог

Четвъртък, 20 Януари 2011 15:42 | | Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

 

 

Висока остава безработицата само в общините Белица и Якоруда, в Разлог и Банско трайно безработните намират заетост в сферата на обслужването. Това заяви директорът на Бюрото по труда в Разлог Марияна Тренчева. До седмица работодателите от региона ще могат да се запознаят с новите 8 схеми за преференции при наемане на работа на голям брой лица.

През 2011 година се предвижда немалък процент увеличение в субсидираната заетост чрез закона за насърчаване на заетостта. Преференциите, които ще могат да ползват работодателите, са свързани с възможност да наемат по-широк кръг безработни лица, каза Марияна Тренчева. Най-трудно на този етап остава намирането на работа за хората с увреждания, информират трудовите посредници в Разлог. Очакванията са, именно чрез субсидираната заетост, която предлага Министерството на труда и социалната политика, те да могат да намерят работа.

В цифри 1% е намаляла безработицата в региона. В резултат на разкритите работни места в т.н. "сезонна заетост" в сферата на обслужването в Банско и Разлог са наети 300 безработни. Високо остава нивото на безработица в общините Белица - 46%, и Якоруда - 45%. За завършилите средно образование, които са на пазара на труда, особено важно за намирането на работа е владеене на поне един западен език и компютърна грамотност, каза директорът на БТ в Разлог Марияна Тренчева.


Добави коментар

Защитен код
Обнови