Протести в Либия

Понеделник, 21 Февруари 2011 10:36 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

Либия е поредната северноафриканска страна след Египет и Тунис разтърсвана от масова вълна от протести, насочени срещу дългогодишния държавен глава полковник Муамар Кадафи.

При сблъсъците между противниците и привържениците на диктатора Кадафи са загинали стотици хора. Данните за жертвите са противоречиви. Неправителствени организации като Хюман Райтс Уоч съобщават за поне 233 убити, докато болничните власти - за 60 убити и над 100 тежко ранени само в Бенгази.

Местни жители съобщават, че военните са се присъединили към тях и това им е помогнало да се справят с елитните гвардейци на Кадафи. Насилието от изток се премества и на запад в столицата Триполи.

В медиите се появи и информация за бягството на Кадафи в латиноамериканска държава. Това бе опровергано от неговия син Сейф Ал Ислам, който каза, че Либия е на ръба на гражданска война. Той определи сблъсъците като "заговор срещу страната", която се основава на племенните връзки и рискува да бъде разделена на няколко малки държави. Сейф Ал Ислам, който вече е лобирал за реформи с ограничен успех, обеща и увеличение на заплатите, като обяви съобщенията за броя на жертвите в западни медии за "преувеличени". Според него загиналите в Бенгази са 48, а зле обучените армия и полиция са допуснали грешки при потушаването на размириците. Армията е зад Кадафи, когото признава за "водач на битката в Триполи", категоричен е синът на либийския лидер, като призова борбата да се води "до последния човек".


Добави коментар

Защитен код
Обнови