Печат на тази страница

Банско събра планинарски филми от 30 страни

Сряда, 23 Ноември 2011 10:22 | | | 0 Добави коментар

Започна XI Международен фестивал на планинарския филм – най-голямата проява на планинарската култура в България, най-значителният кинофорум от този тип в Югоизточна Европа и едно от централните събития в културния афиш на зимната и планинарската столица на България – Банско. 

Тази година ще  бъдат показани близо 100 филма от около 30 страни, 15 от тях ще бъдат български.

В продължение на 4-и дни зрителите ще могат да гледат най-доброто от продукцията на световното планинарско кино на тема планинарски и екстремни спортове, бит и култура на планинарските народи, опазване на планинската природа, приключения и пътешествия.

30 филма в конкурсната програма  ще бъдат оценявани от жури в състав: проф. д-р Боян Биолчев (председател),  Даниела Чекин (Италия) – дългогодишен директор на Международния фестивал на планинарския филм в Тренто (най-старият и най-авторитетният с света, сега куратор в тамошния Исторически музей), Мачией Вояк (Полша) – филмов директор, работил в Анджей Вайда, Йежи Хофман, Марта Месарош и др. световноизвестни режисьори, Радослав Спасов – режисьор и оператор, Иван Обрейков – оператор, Иван Попйорданов – директор на Сатиричния театър “Алеко Константинов”, потомствен планинар, Владимир Карамазов – актьор от Народния театър “Иван Вазов” и пътешественик.

Както винаги, мощни акценти във фестивалната програма ще бъдат срещите и разговорите с официалните гости, които по традиция са сред най-известните търсачи на приключения, изследователи, алпинисти и спелеолози.

За първи път ще има гост от Япония. Това е Тамоцу (Том) Накамура, който ще пристигне в България веднага след поредната си експедиция в Тибет. Той е признат за най-добрия познавач на планините в тази част на света и е главен редактор на списанието на Японския алпийски клуб – “The Japanese Alpine News”. От Австрия ще ни гостува легендарният алпинист проф. д-р Волфганг Наирц, ръководител на няколко десетки експедиции и основоположник на летенето (с делтаплан) в най-високите планини през 70-те и 80-те години на ХХ век, които самият нарича “лудите години на австрийския алпинизъм”. Между начинанията под неговото лидерство е експедицията през 1978 г. на Еверест, в рамките на която Райнхолд Меснер и Петер Хабелер правят първото му изкачване без кислород.

Със сигурност интерес ще предизвикат проявите от организираната за първи път по време на Банскофилмфест Планинарска академия.

Сред тях са семинарите “Пътешествай, за да изследваш!” с водещи Алексей Стоев и Пенка Мъглова и “Журналистика и отразяване на екстремните спортове” на Сандро Филипини. Гл. ас. Михаил Михайлов, доктор, преподавател по „Теория и методика на спортната тренировка“ в Национална спортна академия ще изнесе лекцията “Спортната тренировка в катеренето” и ще ръководи workshop-а “Не просто катерене, а тренировка”.

Предвидено е занимание по прогнозиране на времето в Пирин по местни признаци и по ориентиране в тази планина.

Последно променена на Четвъртък, 09 Февруари 2012 19:01
RazlogBG

Последните от RazlogBG


Добави коментар

Защитен код
Обнови