Шестима гръцки полицаи бдят за сигурността в Банско

Понеделник, 24 Януари 2011 13:26 | | Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Шестима гръцки полицаи - двама офицери и четирима сержанти, ще патрулират заедно с българските им колеги в зимния курорт Банско до 15 март, когато ще завърши активният туристически сезон. Главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев и колегата му от Република Гърция генерал-лейтенант Йоанис Раховицас подписаха днес официално споразумание за сътрудничество между полицейските служби у нас и тези в южната ни съседка.

"Това е една крачка напред към трансгранично полицейско сътрудничество и се осъществи една 20-годишна мечта за взаимопомощ с цел опазване на обществения ред и недопускане на тежки криминални престъпления", коментира след подписване на споразумението главен комисар Калин Георгиев. Той изрази увереност, че скоро и България ще бъде част от Шенгенското пространство.

"През активния летен сезон, когато в Гърция са на почивка български туристи, по същия начин за тяхната сигурност ще бдят наши полицейски служители", каза генерал-лейтенант Йоанис Раховицас.

"Заплатите на гръцките полицаи в Банско ще се изплащат на принципа на публично-частното парнтьорство", поясни за Дарик кметът на Банско Александър Краваров. Една част от месечните възнаграждения ще се поемат от бюджета на общинската администрация, а друга - от хотелиери и ресторантьори от големи туристически вериги.

На официалната среща при подписване на споразумението присъстваха директорът на Областната дирекция на МВР - Благоевград Йордан Кочев и началникът на Районното управление в Банско Валери Вълчев. Представени пред репортерите бяха и шестимата гръцки полицаи, които вече охраняват курортната община.


Добави коментар

Защитен код
Обнови