Печат на тази страница

Добро качество на пшеницата отчитат в Разложко

Петък, 22 Юли 2011 10:52 | | | 0 Добави коментар

razlog_jitoЗасега няма индикации за влошено качество на посевите от пшеница, ръж и ечемик вследствие на дъждовете през юни и последвалата триседмична пълна суша. Това съобщи Марияна Тренчева, ръководител на Общинска служба "Земеделие и гори" в Разлог.

В момента се извършват обследвания на засетите площи, като те са показали, че качеството на реколтата е добро и много добро в зависимост от разположението на посевите в конкретните райони. От служба "Земеделие" отказаха да се ангажират с прогноза за възможния добив, но според очакванията на работници и стопани средният добиви от декар в Разложко тази година ще е около 150 кг. Жътвената кампания ще започне с прибиране на реколтата от пшеница и ще продължи с ръжта.

Освен общински площи, в Разлог зърно сее от години и кооперация "Нов път", където са обединени площите на няколко кооператора. 120 дка пшеница са засети тази година. Кампанията по прибирането им ще започне в края на месеца. Частните стопани в Разлог информират, че обикновено започват да жънат в края на юли - началото на август, а ако температурите през юни са по-високи - с около десет дни по-рано. Дъждовното време през миналия месец обаче е причина жътвата в Разложко да започне малко по-късно от обичайното за района време.

След приключване на жътвата в Пловдив, наличната техника ще бъде насочена към Разлог. В сравнение с миналата година има известно увеличение на засетите площи - с около 25 дка.

От Общинска служба "Земеделие" в Банско съобщават, че жътвената кампания на засетите площи пшеница и ръж ще започне в първата десетдневка на август.Заради проливните дъждове тази година са отложили жътвата с две седмици, но очакват добър, като миналогодишния, добив от декар.

Производителите в района могат да кандидатстват за субсидии по Програмата за развитие на селските райони - за полустопански предприятия, стопанства с големи площи, за модернизиране на селското стопанство, закупуване на техника. Всички производители могат да кандидатстват за директни плащания за площ.

 

Лина Пъргова, E79 news

RazlogBG

Последните от RazlogBG


Добави коментар

Защитен код
Обнови