Добро качество на пшеницата отчитат в Разложко

Петък, 22 Юли 2011 10:52 | | Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

razlog_jitoЗасега няма индикации за влошено качество на посевите от пшеница, ръж и ечемик вследствие на дъждовете през юни и последвалата триседмична пълна суша. Това съобщи Марияна Тренчева, ръководител на Общинска служба "Земеделие и гори" в Разлог.

В момента се извършват обследвания на засетите площи, като те са показали, че качеството на реколтата е добро и много добро в зависимост от разположението на посевите в конкретните райони. От служба "Земеделие" отказаха да се ангажират с прогноза за възможния добив, но според очакванията на работници и стопани средният добиви от декар в Разложко тази година ще е около 150 кг. Жътвената кампания ще започне с прибиране на реколтата от пшеница и ще продължи с ръжта.

Освен общински площи, в Разлог зърно сее от години и кооперация "Нов път", където са обединени площите на няколко кооператора. 120 дка пшеница са засети тази година. Кампанията по прибирането им ще започне в края на месеца. Частните стопани в Разлог информират, че обикновено започват да жънат в края на юли - началото на август, а ако температурите през юни са по-високи - с около десет дни по-рано. Дъждовното време през миналия месец обаче е причина жътвата в Разложко да започне малко по-късно от обичайното за района време.

След приключване на жътвата в Пловдив, наличната техника ще бъде насочена към Разлог. В сравнение с миналата година има известно увеличение на засетите площи - с около 25 дка.

От Общинска служба "Земеделие" в Банско съобщават, че жътвената кампания на засетите площи пшеница и ръж ще започне в първата десетдневка на август.Заради проливните дъждове тази година са отложили жътвата с две седмици, но очакват добър, като миналогодишния, добив от декар.

Производителите в района могат да кандидатстват за субсидии по Програмата за развитие на селските райони - за полустопански предприятия, стопанства с големи площи, за модернизиране на селското стопанство, закупуване на техника. Всички производители могат да кандидатстват за директни плащания за площ.

 

Лина Пъргова, E79 news


Добави коментар

Защитен код
Обнови