Доцент Пандев от Банско получи благословия от папа Бенедикт ХVI

Понеделник, 24 Януари 2011 10:28 | | Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Папа Бенедикт ХVI даде благословия на доцент д-р Румен Пандев, потомък на стар бански род.

Преди няколко дни доц. Пандев получил цилиндрична кутия с щемпел на Ватикана. „Бях изключително изненадан и попитах: „Какво е това?”, разказва д-р Пандев. „Писмо с благословия от папата”, отговорил приносителят. „Благодаря, докторите в България имат нужда от Божията благословия”, отвърнал доцент Пандев.

А предисторията на папската благословия е следната:

През 2005 година доц. Пандев консултира в София 25-годишен пациент – Ивайло, опериран в университетската клиника в Пловдив от Медуларен карцином на щитовидната жлеза. При хирургичната намеса е увреден гласовия нерв. Противно на европейските стандарти, след операцията е проведено облъчване на шията, което прави повторно оперативно лечение изключително трудно.

Пациентът узнава за научния принос, който доц. Пандев има при лечението на тези тумори в Австрия и Германия, и моли да бъде лекуван и наблюдаван от него.

Извършена е цяла поредица от биохимични и образни изследвания на пациента. Направена е точна генна характеристика на заболяването му във Виена. През 2006 г са установени високи нива на туморния маркер Калцитонин. Доказани са ехографски множество разсейки в лимфните възли на шията. Въпреки рисковете, трябва да се реши относно нова операция.

През пролетта на 2006 г при посещението на проф.


Нидерле в България двамата с доц. Пандев обсъждат ситуацията и решават – до края на годината да се предприеме хирургично лечение. През декември 2006 г на Ивайло е извършена успешна 6-часова операция от доц. Пандев в Немската клиника. Състоянието му е стабилизирано, и той е включен в онкогрупа за международно наблюдение. Групата е в създадена по инициатива на доц. Пандев за да могат проблемни български пациенти да се консултират периодично от международни специалисти (проф. Нидерле, проф. Драле, проф. Шойба, проф. Б. Голуоглу), посещаващи България.

В началото на 2010 г при Ивайло отново се появяват разсейки. Туморният маркер се повишава силно. Ехографията не открива нищо в шията. С помощта на модерен скенер във Варна е установена голяма метастаза с размери 5х6см в средостоенето на гръдния кош, залепена за хранопровода и магистралните съдове. Всяка намеса там е изключително рискова. През май 2010 по време на срещата на Европейската ендокринна асоциация във Виена доц. Пандев обсъжда положението при пациента с проф. Нидерле, проф. Шойба и проф. Драле и решението е нова операция. През май. 2010 г Ивайло е отново на операционната маса, този път в Университетската болница „Царица Йоанна” – ИСУЛ – София. След 7-часова операция туморът е изваден през шията, без да се отваря гръдния кош. След 2 дни Ивайло е изписан. Състоянието му е стабилно.

Туморният маркер за пръв път достига нормални нива.

Оказва се, че сестрата на Ивайло работи в Секретариата на Ватикана и така историята достига до Рим.

Тя желае да получи консултация за брат си от водещите специалисти в Италия. Взима всичките изследвания и епикризи и се среща с проф. Белантоне, ръководител на Клиниката по ендокринна хирургия при Университетската католическа болница в Рим. Професорът разглежда внимателно резултатите и възкликва: „Госпожо, хирурзите, които могат да извадят тази туморна формация през шията, без да отварят гръдния кош, се броят на пръстите на двете ми ръце! За Ваше щастие един от тях живее в България! Познавам доцент Пандев от 2003 г, моите поздравления за стореното”

Сестрата е силно впечатлена и разказва за научната, хуманитарна и обществена дейност на българския лекар на Архиепископ Феликс ад Бланко Прието - президент на Папската администрация. Резултатът е, че доцент Пандев стана единственият български лекар през последните години, получил благословия на папата.

 

 

E79 news


Добави коментар

Защитен код
Обнови