Взривове пред централите на ДСБ и РЗС

Вторник, 19 Юли 2011 10:37 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

vzriv_verybig_749778Тази нощ бяха взривени входовете на две партийни централи в София - на РЗС и на ДСБ. В 03.55 часа е взривена входната врата на централата на РЗС на бул. „Дондуков" 15 в София, а по-късно и входът на централата на ДСБ на бул. "Сливница". Няма пострадали при взривовете. Има изпочупени стъкла. Полицаи са отцепили района на централите.

При взрива на „Дондуков" става дума за около 150 гр. тротилов еквивалент, обясни директорът на СДВР комисар Валери Йорданов. Все още няма данни за силата на другия взрив - до входа на офиса на ДСБ. В близост се намират магазини, чиито стъкла са изпочупени. Счупени са и стъкла на по-горните етажи. Засегнат от взрива е и автомобил, паркиран пред офиса, каза още комисар Йорданов.

От РЗС оценяват случая като терористичен акт и тежък удар срещу демокрацията в навечерието на изборите. Според тях това е пореден опит за сплашване на единствената реална опозиция. В специална декларация на РЗС по случая се казва, че бомбата е поставена от онези, за които обещаното от партията скорошно уволнение на Бойко Борисов означава край на криминалния преход в България. От РЗС твърдят още, че бомбата е поставена от същата ръка, която постави бомба и пред редакцията на вестник „Галерия" преди няколко месеца.

„Това е груба провокация, която няма аналог в целия т. нар. демократичен период", каза Яне Янев пред Дарик. Попитан защо от партията сравняват взрива с този пред редакцията на „Галерия", той отговори: „Няма абсолютно нищо общо между РЗС и вестника и ако някои не са се убедили в това, тепърва ще се убеждават. Но виждаме, че почеркът е един и същ. Виждаме, че така, както пред „Галерия" министър-председателят с апломб обеща, че извършителите ще бъдат хванати моментално и че това е тест за работата на ДАНС и на МВР и вътрешния министър, нищо не се случи".

Министър-председателят Бойко Борисов също направи аналог с взрива пред „Галерия". „От сутринта това, което дежурните в МВР ми докладват, е, че две бомби с много малък еквивалент са поставени така, че е явно, че един човек е минал, поставил е едната, след което е поставил другата. Има счупени витрини и шум и то точно преди доклада от Брюксел", каза той пред ТВ7 и припомни, че в деня, в който в България имаше четирима еврокомисари, се случи взривът пред вратата на вестника.


Добави коментар

Защитен код
Обнови