Цистерна с химикали се обърна край Дебелец, евакуирани са над 2000 души

Понеделник, 11 Юли 2011 09:10 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

grajdanska_verybig_745904Цистерна с химикали се обърна на пътя крайДебелец. Евакуирани са над 2000 души, изведени са 51 деца от детския дом в града, 20 от тях са бебета. Създадена е организация за настаняване на евакуираните хора в обществени сгради във ВеликоТърново и село Присово. Жителите на Дебелец са около 4000.

Няма пострадали хора. Обявено е бедствено положение заради опасност от обгазяване.

Цистерната е катастрофирала край моста при разклона от Дебелец за Килифарево, преобърнала се е и е препречила пътното платно на пътя Килифарево -Велико Търново. Инцидентът е станал след полунощ. Камионът е с турска регистрация, пътувал е от Турция към Румъния. Водачът на цистерната, който е на 45 години, е изпробван за алкохол с техническо средство, апаратът е отчел отрицателни резултати. Взета му е кръвна проба за химичен анализ.

В 20-тонната цистерна има запалителен материал стирол, който е известен и като стирен, той е пожароопасен и опасен за здравето на хората - вреди на очите и дихателните пътища. Около 5 тона от отровното вещество са се излели, образувал се е токсичен облак. Разливът се третира с химикали, тъй като не се поддава на влиянието на вода. Течът е спрян, а стиренът ще бъде претоварен в друга цистерна.

В три точки на Дебелец се извършват замервания на въздуха, като само в една, в ниската част на града, е замерена концентрация на опасното вещество многократно над допустимата норма.

Течът е спрян, концентрациите се разсейват, хората са информирани как да се предпазят - с марля на устата, съобщи комисар Йордан Йорданов, началник на "Пожарна безопасност и защита на населението" във Велико Търново.

По прогнози на Гражданска защита концентрацията ще се разсее за няколко часа. След преминаване на опасността бедственото положение ще бъде отменено и населението ще бъде информирано за това.

Полицейски патрули са отцепили всички подходи към Дебелец. Движението по направлението за прохода "Хаинбоаз" и Габрово се извършва по обходни маршрути.

Стиренът е летлива безцветна течност, използвана за производство на полимери, използван за производството на леки твърди продукти, като тръби, детски конструктори и кофички за кисело мляко, отбелязва БГНЕС. Стиренът прониква в организма при вдишване и в малка степен чрез кожата. Разпространява се бързо в организма и се натрупва основно в мастната тъкан. Предизвиква възпаление на очите, смущения в храносмилателната система и депресия. При професионална експозиция на стирен е наблюдавано дразнене на дихателните пътища и конюктивата. Въздействието върху централната нервна система се изразява в отпадналост, умора, главоболие, замаяност, което се наблюдава при концентрации на стирена над 200 mg/m3. Продължителна експозиция на стирен може да доведе до нарушение в ЕЕГ (електроенцефалограмата). Установено е, че обонятелният праг на стирена е 70 g/m3. Международната агенция по проучване на рака го класифицира като канцероген от група 3.


Добави коментар

Защитен код
Обнови