Краят на Слънчевата система се надипля в магнитни мехурчета

Петък, 10 Юни 2011 09:20 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

suns_verybig_730384Два спътника на НАСА, които се намират в дълбокото космическо пространство са установили, че външният край наСлънчевата система съдържа куриозни магнитни мехурчета и не е гладък, както се е смятало досега, съобщиха астрономи, цитирани от АФП.

Близнаците автоматични космически апарати "Вояджър" на НАСА, изстреляни през 1977 г., проучват отдалечени части на хелиосферата, където слънчевият вятър забавя действието си и се изкривява от налягането на други сили в галактиката, съобщава американската аерокосмическа агенция.

"Тъй като Слънцето се върти, неговото магнитно поле се изкривява и се набръчква, подобно на полата на балерина", заяви астрономът Мерав Офер от Университета в Бостън. "Далеч от Слънцето, където се намират "Вояджър", гънките на полата се надиплят", допълни той.

Двата космически апарата се на разстояние от около 16 милиарда километра от Земята в малко известен граничен регион, където слънчевият вятър и магнитното поле са повлияни от "материал, изхвърлян от другите звезди в нашия ъгъл на галактиката Млечен път", според учените от НАСА, цитиран от БГНЕС. Това турбулентно море от магнитни мехурчета се появява, когато части от далечното магнитно поле на Слънцето се разбиват и реорганизират под натиск. Мехурчетата са гигантски - около 160 милиона километра широки, което означава, че на апаратите "Вояджър" може да са необходими много седмици, за да прекосят едно от тях.


Добави коментар

Защитен код
Обнови