Хилари Клинтън се готвела да оглави Световната банка

Петък, 10 Юни 2011 09:16 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

hilari_verybig_730461Три източника твърдят, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън обсъжда с Белия дом дали да оглави Световната банка от догодина въпреки опроверженията на Държавния департамент и Белия дом, предаде Ройтерс.

Според единия източник, който познава Клинтън много добре, тя иска да стане президент на Световната банка, след като в средата на 2012 г. изтече мандатът на настоящия й президент Робърт Зелик. Втори източник потвърждава, че тя иска да оглави банката. А третият източник разказва, че президентът на САЩ Барак Обама вече е изразил съгласието си тя да смени работата си. Остава неясно дали Обама официално се е съгласил да я номинира като кандидат за президент на банката, като тя трябва да бъде избрана от Общото събрание на ООН.

Говорителят на Белия дом Джей Карни опроверга твърдението, че Клинтън ще премине от Държавния департамент в Световната банка. Същото направи и Филип Рейнис, който е говорител на самата Клинтън, посочва БТА

Но според запознати със ситуацията хора, цитирани от Ройтерс, отричането потвърждава верността на информацията. При нормални обстоятелства, продължава агенцията, потенциалните кандидатури за следващ президент на Световната банка трябва да излязат на повърхността повече от една година след овакантяването на поста. Но тази година дискусията е необичайна заради внезапната оставка на шефа на МВФ Доминик Строс-Кан, който е обвиняем по дело за сексуално посегателство.


Добави коментар

Защитен код
Обнови