Влагат 25 млн. лв. в ново депо за битови отпадъци в с. Баня

Четвъртък, 09 Юни 2011 13:09 | | Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

bania_otpПриблизително 25 милиона лева е инвестицията, която ще бъде вложена в изграждането на ново депо за битови отпадъци в с. Баня. Средствата са изцяло от ЕС. Това стана ясно днес на пресконференция на кмета на община Разлог Красимир Герчев в Благоевград.

200 работни места ще бъдат разкрити в процеса на изграждане на депото. 30 ще бъдат постоянните работни места след построяването му. Новото депо ще отговаря на всички изисквания на ЕС.

Първоначално намеренията на Община Разлог са били да се обнови сегашното сметище, но идеята е била отхвърлена. „Сегашното сметище се самозапалва и обгазява Разлог”, каза Красимир Герчев. Отхвърлена е била и идеята за депо за отпадъци в района на село Елешница.

Кметът на Разлог е категоричен, че общината има виждания за село Баня като туристическа дестинация и поради това в развитието му ще бъдат вложени около 9 млн. лв. В последните три години са били инвестирани 5 456 955 лв. в инфраструктурата на селото.

„Когато се говори за депо, не трябва да се мисли за сметище”, каза Даниела Великова, проектант на депото. Предвижда се да бъде изградена сепарираща инсталация, пречиствателно съоръжение за изпусканите отпадни води. Депото ще се разраства на височина. То ще бъде построено така, че да устои на земетресение от 9-а степен по Рихтер. В края на всеки ден ще се извършва запръстяване с 20 см. пръст, за да не се отделят миризми.

В момента се очакват решения на Административен съд - Благоевград относно отчуждаването на частни земи. Според експертите решенията не могат да спрат изграждането на депото, но могат да променят цените на отчуждените имоти. След това трябва да бъде издадено и разрешително за строеж.

До месец август Община Разлог трябва да е готова с проекта, в противен случай ще трябва да изгради депото със собствени средства.

Ирина Николова, E79 news


Добави коментар

Защитен код
Обнови