По-добре сива икономика, отколкото никаква, смята Трайков

Сряда, 11 Май 2011 09:30 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

traa_verybig_714207Икономиката посивява, когато на бизнеса му излиза по-евтино да работи в сивия сектор, отколкото да си плаща данъците - така енергийният министър Трайчо Трайков коментира публикуваното вчера изследване, според което 40% от икономиката на България е в сивия сектор. По думите му обаче тези данни могат да бъдат оспорени.

"Оценките за сивата икономика се основават на различни методологии. Тази, която беше публикувана вчера, е въз основа на възприятието на хората, а е доказано, че когато се говори за възприятието на хората, обикновено се дава по- голям процент на сивата икономика, отколкото е в действителност", коментира министърът. "Хората лесно се сещат за случаи когато фризьорката не им е издала касова бележка или други малки неща, които не се отчитат. Но големите обороти действително са в светлата част на икономиката", смятаТрайчо Трайков.

Според министъра има и друг начин да се изчисли сивата икономика и той се прави периодично. "Сивата икономика идва от неплащане на данъци, неотчитане на обороти и контрабанда. Когато всеки от тези елементи се прецени експертно можем да направим оценка. По тази методология сивата икономика фигурира между 25-30%. Но това са неща, от които Министерството на финансите се интересува най-много, защото там се губят постъпленията в прихода", коментира министърът.

По думите на Трайков обаче за България е по-добре да има сива икономика, отколкото никаква. "Сива или не, икономиката съществува и създава брутен вътрешен продукт", коментира той.

"Когато беше въведен плоският данък от 10%, редица хора и фирми разбраха, че им е по-скъпо да избягват плащането на данъци, отколкото да си ги плащат", смята още министър Трайчо Трайков.


Добави коментар

Защитен код
Обнови