Може да въведат такса “водомер”?

Петък, 21 Януари 2011 10:31 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

Освен такса „електромер" Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е склонна да въведе тази година и такса „водомер". Това стана ясно от думите на председателя на комисията Ангел Семерджиев. Таксата ще се плаща от абонатите на ВиК-дружествата дори и в домовете с нулево потребление на вода. Размерът й няма да е голям и ще бъде различен за клиентите на всяка компания, обясниха от регулатора.

Още преди да са приключили дискусиите дали от 1 юли трябва да бъде въведена такса „електромер'", от държавната комисия намекнаха за въвеждането на още една такса за потребителите - този път за водомерите. На заседание в регулатора ВиК-компаниите се оплакаха, че трупат загуби заради разходите по водомерите с ниско потребление - основно в малките населени места, вилните зони и курортите, които са със сезонно потребление. Затова по примера на предложената от фирмите на енергото цена за мощност и те поискаха от комисията ежемесечна такса, която да плащат всички потребители.

"Във връзка с разходите, които се правят за всички клиенти и най-вече за тези, които много рядко или почти не ползват услугата в тези жилища. Това е сериозен аргумент, който обосновава въвеждането на такава такса", каза шефът на регулатора Ангел Семерджиев.

Семерджиев увери, че новата такса, която може да стане факт в следващите месеци - почти няма да се усети в сметките на потребителите. Освен такса водомер - ВиК-дружествата поискаха в цената на водата да се вкарат част от несъбираемите дългове от абонатите. Досега дълговете на клиентите никога не са били ценообразуващ фактор, обясни Семерджиев. "ВиК-дружествата изобщо не могат да съберат от някои квартали никакви пари. И трябва да се търси начин в тези квартали, тъй като не могат да спрат водоподаването, как да се компенсират тези разходи. Естествено, другите квартали плащат", каза Семерджиев.

Най-много с 1-2 стотинки на кубик би поскъпнала водата, ако дълговете на абонатите се вкарат в цената на услугата, съобщи Иван Иванов, прокурист в „Софийска вода" - едно от дружествата, които поискаха такава промяна от регулатора. "Тук най-много се възмущавам от факта, че има няколко големи блока с живущи, които са заможни, но поради това, че не могат да се разберат помежду си, намират повод да не плащат и десет години не са плащали вода и са със задължения над 100 000, дори 200 000 лв.", коментира той.

От енергийния регулатор се заканиха да направят проверка на „Топлофикация-София", заради зачестилите напоследък аварии по мрежата на компанията.


Добави коментар

Защитен код
Обнови