Печат на тази страница

Младенов: Минималната заплата може да се вдигне от 1 юли

Вторник, 03 Май 2011 09:42 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

mladenov_big_709957Минималната заплата все пак може да се вдигне от 1 юли от 240 на 270 лева, заяви пред Нова телевизия социалният министър Тотю Младенов. През следващата седмица ще има заседание на тристранния съвет, където ще се вземе решение по този въпрос. Запитан какво е мнението на финансовия министър Симеон Дянков и сближили ли са позициите си за увеличаване на минималната заплата, Младенов каза: „Ще решим този въпрос заедно с него и с целия кабинет“.

Министърът припомни, че имаше непримиримост в позициите – от една страна, от синдикатите, които подкрепиха идеята, а от друга – работодателите, които бяха твърдо против. „Вече обаче има сближаване на позициите между правителство, работодателите и синдикатите за индексиране на заплатите по браншове", поясни Младенов.

Според него налице са икономически и социални причини минималната работна заплата да се увеличи, защото от две години и половина стои на същото ниво. Сред причините той изтъкна и инфлацията и покачващите се цени на горивата.

Младенов коментира, че към моменти след удържане на данъци и осигуровки размерът на минималната заплата пада под прага на бедност от 211 лв. Министърът обвърза евентуалното повишаване на минималното трудово възнаграждение с ръста на производителността на труда със 7 на сто.

"Тоест има предпоставки да се увеличи минималната работна заплата. Това го отчита и бизнесът, и синдикатите", обоснова се още социалният министър.

Във връзка с дебата между него и финансовия министър за това откъде ще дойдат средствата за увеличаване на минималното трудово възнаграждение, Младенов бе категоричен, че колкото и да се опитват да го скарат с вицепремиера, това няма да се случи, защото двамата работят в един екип и всеки си гледа своята работа.

Миналата седмица синдикалните лидери на КНСБ Пламен Димитров и на КТ Подкрепа Константин Тренчев настояха минималната работна заплата да стане 290 лв. Справка на финансовото министерство, за която Дарик съобщи, показа, че от 1 юли до края на годината са необходими 25 млн. лв. за вдигане на минималната заплата с 50 лв., както искат синдикатите. Ако от средата на 2011-а се въведат предложените от синдикатите мерки за повишаване на доходите, сред които вдигане на минималната заплата на 290 лв., индексация на пенсиите, детските надбавки и различни други социални плащания, правителството трябва да осигури за второто шестмесечие на годината допълнително над 474 млн. лв.

RazlogBG

Последните от RazlogBG


Добави коментар

Защитен код
Обнови