Очакват появата на нов запис на Осама дори след смъртта му

Вторник, 03 Май 2011 09:41 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

bin_verybig_709806Американски представители смятат, чеОсама бин Ладен е записал пропагандно послание малко преди смъртта си и очакват последният му запис скоро да се появи, предаде АП. Не е ясно дали става дума за аудио или видеозапис, но разузнавателната информация е сигурна, че той вече се придвижва по медийните канали на Ал Кайда. Според източниците на агенцията съвпадението във времето е случайно и няма признаци, че Бин Ладен е знаел, че американците са по петите му.

Членове на американския Конгрес искат снимките на убития Бин Ладен да бъдат публикувани, предаде АФП. Сенатор Карл Левин, председател на комисията по отбраната в горната камара, изрази убеденост, че в крайна сметка снимките ще бъдат публикувани. „Мисля, че в даден момент снимките на трупа му ще бъдат публикувани. Не зная кога, но съм сигурен, че те трябва и ще бъдат публикувани”, заяви Левин пред журналисти. Намеквайки за евентуални антиамерикански ответни удари, той добави, че според неговата интуиция разпространяването на тези снимки трябва да бъде забавено, докато се успокоят реакциите. 

Колегата му Джо Либърман, председател на сенатската комисия за вътрешна сигурност, заяви, че „може би е необходимо да се публикуват фотографиите на трупа, колкото и отблъкващи да са, имайки предвид, че е бил прострелян в главата, за да се отхвърли всяка идея, че има измама от страна на американската администрация”. 

Либърман уточни, че е абсолютно убеден, че убитият е Осама бин Ладен. Председателят на комисията по разузнаването в Камарата на представителите, републиканецът Майк Роджърс, подчерта, че „САЩ желаят да запазят достойнството, ако е имал такова, на Осама бин Ладен, за да не изострят проблемите в други части на света, и ще предоставят достатъчно доказателства, за да бъдат сигурни хората, че става дума за него”.

Жената, убита при американската акция в скривалището на Осама бин Ладен в Пакистан не е била негова съпруга и не е била използвана от него като жив щит преди смъртта му, каза представител на Белия дом, коригирайки предишна информация, предаде Ройтерс. Според анонимния американски служител информацията била погрешна - една от съпругите на Бин Ладен е била ранена, не убита при операцията. Бин Ладен бил прострелян над лявото око и куршумът отнесъл част от черепа му, каза за АП анонимен служител на администрацията. 

САЩ са взели правилното решение да бъде убит Осама бин Ладен, показва онлайн допитване на Ройтерс, според което това решение е довело до повишаване на популярността на президента Барак Обама. Според 79% от участниците Вашингтон е взел правилно решение, 14% смятат, че това не е така, а 7% не са сигурни. Само 25% обаче се чувстват по-сигурни след смъртта на лидера на терористичната мрежа, а 59%а - не. 

Според 37% от участниците заслугата за ликвидирането на Бин Ладен е на Обама, 13% приписват заслугата на предшественика му Джордж У. Буш. Повече от половината, или 51 процента, твърдят, че ликвидирането на Бин Ладен не е променило мнението им за президента, 29% сега имат по-благоприятно мнение, а 7% - по-неблагоприятно. Според 43% Обама ръководи добре войната с тероризма, 26% смятат, че той не се справя добре, а 31% не са сигурни. Между 1200 и 1300 американски и чуждестранни читатели на Reuters.com са отговорили на въпросите на анкетата, обобщава БТА.


Добави коментар

Защитен код
Обнови