ЕС обсъжда налагане на санкции срещу Сирия

Четвъртък, 28 Април 2011 09:12 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

siriq_verybig_707268Европейският съюз ще обсъди на ниво посланици евентуално налагане на санкции срещу Сирия, съобщи ИТАР-ТАСС. Посланиците ще обсъдят възможността за отказ на европейски визи за представители на сирийските власти, попадащи в „черния списък” на ЕС и смятани за отговорни за жестоките действия на силите за сигурност срещу антиправителствените демонстранти. Ще се обсъди и евентуално замразяване на помощите за развитие, които Европейският съюз редовно изпраща на Сирия. 

За да бъдат наложени санкции, те трябва да бъдат одобрени от Съвета на ЕС на ниво министри. „Разглеждаме всички възможности”, заяви в сряда представителят на Европейската комисия Майкъл Ман. ЕС смята насилието над демонстранти в Сирия за недопустимо и „възнамерява да действа максимално бързо”, добави той. 

Подкрепата си за налагане на санкции на Сирия заявиха Франция, Германия, Италия, Белгия и Великобритания.

Междувременно опитът на няколко европейски държави да убедят Съвета за сигурност наООН да заклейми официално действията на сирийските власти срещу демонстрантите се провали заради нежеланието на Русия, Китай и Ливан, съобщи Ройтерс.


Добави коментар

Защитен код
Обнови