НАСА потвърди изстрелване на "Индевър" на 29 април

Сряда, 20 Април 2011 09:30 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

nasa_656874
"Индевър" ще излети за последната си мисия до Международната космическа станция (МКС) на 29 април, съобщи НАСА след преглед на готовността на совалката за полет в Космическия център "Кенеди" въвФлорида. 14-дневната мисия е известна като STS-134.

"Индевър" ще бъде командвана от Марк Кели, чиято съпруга, конгресменът от Аризона Габриел Гифърдс се възстановява от огнестрелна рана в главата, но се очаква да присъства на излитането.

6-членният екипаж включва петима американци и един италианец, Роберто Витори. Астронавтите планират да направят 4 разходки в Космоса за поддръжка и инсталиране на нови компоненти.

Екипажът, който включва пилота Грег Джонсън, специалистите Майкъл ФинкеАндрюФойстел и Грег Чамитоф ще пристигнат на 26 април в Космическия център "Кенеди" за финална подготовка за полета, допълва БГНЕС.

НАСА уточни, че не е била наясно, че мисията на "Индевър" до МКС е в конфликт с кралската сватба във Великобритания, заяви Бил Герстенмайер, помощник-администратор на агенцията за космически операции. "Не съобразих кога е сватбата, когато преместихме датата за изстрелване", допълни той. Първоначално совалката трябваше да излети на 19 април, което впоследствие бе отложено с 10 дни по-късно.


Добави коментар

Защитен код
Обнови