САЩ не изключват възможността да въоръжат либийските бунтовници

Сряда, 20 Април 2011 09:27 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

libia_36284
Съединените щати продължават да оставят отворена възможността да въоръжат либийските бунтовници, които се сражават срещу силите на Муамар Кадафи, заяви говорителят на Държавния департаментМарк Тоунър, цитиран от ДПА. "Ако говорим за въоръжаване на бунтовниците, този вариант не е изключен. Всички варианти остават на масата", каза Тоунър. 

Вашингтон повтаря от няколко седмици, че не е взел решение дали да доставя оръжия на либийските бунтовници. 

На настойчивите въпроси на журналисти каква помощ оказват САЩ на бунтовниците, Тоунър отбеляза постигнатото миналата седмица международно споразумение за създаване на финансови механизми, с които да се им изпратят пари. Говорителят подчерта, че САЩ нямат намерение да изпращат войници на евентуални сухопътни мисии в Либия, допълваБТА

"Президентът Обама от самото начало на операциите даде ясно да се разбере, че няма да има американски войници на либийска земя. Имаме цивилен представител в Бенгази - Крис Стивънс. Той поддържа тесни контакти с лидерите на опозицията в Преходния национален съвет (ПНС)", отбеляза Тоунър, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Ние знаем, че не им достигат финансови средства и в момента се занимаваме с този конкретен проблем. Разглеждаме и вариантите за оказване на други видове помощ, несвързани с доставката на оръжия", добави Тоунър.

Междувременно синът на либийския лидер Муамар Кадафи, Сейф ал Ислам, заяви, че е оптимист и че режимът ще се справи с бунта, който разтърсва страната от два месеца, предаде Франс прес. "Аз съм много оптимистичен, ние ще победим", заяви Сейф ал Ислам в предаване на собствената си телевизия Аллибия.

"Обстановката се променя всеки ден в наша полза", посочи синът на Кадафи пред петдесетината участници в предаването, без да даде повече подробности. Той добави, че режимът не се стреми да си отмъсти на бунтовниците, но предупреди, че на използването на сила ще бъде отговорено със сила.


Добави коментар

Защитен код
Обнови