ЕК не възнамерява да открие наказателна процедура срещу България за дипломите

Вторник, 19 Април 2011 09:22 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

ek_verybig_702824Европейската комисия не възнамерява да налага санкции или да открие наказателна процедура срещу България в сферата на образованието. Това заяви за БТА Денис Абът,говорител на еврокомисаря по образованието, културата, многоезичието и младежтаАндрула Василиу.

Говорителят бе потърсен за повече информация заради медийни публикации, в които се твърди, че ЕК би могла да предприеме подобни стъпки заради получени множество жалби от български студенти, че признаването на дипломите им от европейски университети отнема прекалено много време.

ЕК разглежда поотделно всяка постъпила жалба, като същевременно поддържа пряк контакт със съответните власти в засегнатата страна от ЕС, за да бъде намерено най-доброто за всички решение, отбеляза Абът. Повечето случаи се решават по този начин, допълни той.

Наказателните процедури се предприемат само като последен изход, в края на този диалог. Те не представляват санкции от самата ЕК, а по-скоро водят до предаването на въпроса в ръцете на Европейския съд, допълни той.

Когато става дума за признаване на академични документи, не е необичайно процедурите да бъдат продължителни и скъпи, коментира Абът. По неговите думи, заради разликите в европейските образователни системи, определящи дали дадена диплома, издадена в една страна от ЕС, има еквивалент в друга, може да се стигне до дълъг процес, придружен със спорове.

Говорителят отбеляза, че не е възможно да има безпристрастна процедура на признаване на дипломи във всички страни от ЕС, както и да се определи кои стъпки от прилаганите процедури по признаването на дипломите са прекалени. Всеки случай трябва да бъде оценен самостоятелно, добави Абът.

По въпроса за събираните от някои държави такси за признаване на дипломите, каквато практика не съществува в България, той посочи, че ЕК може да приеме някои от тях за несъответстващи с европейското право, ако значително надвишават разумните стойности на реалните разходи за извършване на съответните проверки. В тези случаи Комисията може да приеме, че подобни такси целят да накажат студентите за това, че са избрали да завършат висшето си образование в университет извън своята родина.


Добави коментар

Защитен код
Обнови