Пращаме българин на Марс до 2030 г.?

Понеделник, 18 Април 2011 09:25 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

marso_verybig_701874Възможно е български космонавт да кацне на Марс, ако страната ни се кандидатира с представители в експеримента „Марс 500". Това заяви летецът космонавт полк. Красимир Стоянов, който е и член на Националния комитет за отбелязване на 50 години от полета на Юрий Гагарин в космоса. Той допълни, че полетът до Марс се очаква да бъде между 2025 и 2030 г. В момента изпитатели правят имитация на целия полет до Марс, като и експерименталната системата е отворена за участие.

Нужна е национална космическа програма, която да провокира "изстрелването" на българин в космоса, обясни Красимир Стоянов: „Аз съм умерен оптимист и мисля, че в близките години ще се появи и тази възможност. Продължават да съществуват традиционните връзки. Радвам се, че имаме възможност да оперираме с Руската академия на науките, с Европейската космическа агенция, с НАСА. По всяка вероятност пред нас ще се открие възможност, която може би в близките години да се реализира".

Първият български космонавт ген. Георги Иванов заяви, че отново би искал да лети в космоса. Той изброи и част от стъпките, необходими, за да има трети българин в космоса: „Първо трябва да се създаде програма, да се направят междуправителствени споразумения. Нашите учени са способни да направят такава програма. Специалистите ни работят много усилено в Института за космически изследвания и в Лабораторията за слънчево-земни взаимодействия".

Ген. Иванов обясни, че ще поиска подкрепа от правителството, за да се осъществи следващ полет на българин в космоса. Той отново си припомни полета през 1979 г, когато стана първият българин в космоса: „Такъв полет се запомня за цял живот. Абсолютно всичко си спомням - от самото начало, подготовката също е много интересна, самият полет, безтегловността горе, завръщането и кацането на земята".

До момента в космоса са излетели 520 космонавти и астронавти от 38 страни, съобщиха от националния комитет. България е шеста страна по брой на космонавти спрямо населението, трета космическа държава, която произвежда храни за астронавтите.


Добави коментар

Защитен код
Обнови