Ядрената криза в АЕЦ „Фукушима 1” стигна степента на Чернобилската

Вторник, 12 Април 2011 09:15 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

iadrena_verybig_698644Япония повиши до максималната седма степен нивото на ядрената криза в атомната електроцентрала Фукушима 1, с което я изравни с Чернобилската, предаде Ройтерс. Досега ядрената катастрофа бе определяна на пета степен от седемстепеннатаМеждународна скала на ядрените събития (МСЯС). "Това е предварителна оценка, която подлежи на потвърждаване от Международната агенция за атомна енергия", каза служител в японската агенция за ядрена и индустриална сигурност.

(Международната седемстепенна скала се използва за оценяване на степента на повреди в ядрени обекти. Степен нула обозначава липса на отклонения, а най-високата седма степен - голяма катастрофа)* Повишаването на нивото на ядрената криза в АЕЦ Фукушима до седма степен означава, че е имало значително изхвърляне на радиоактивни материали с големи въздействия върху здравето и околната среда, добавя АФП.

Обемът на изхвърлената радиация може да превиши изхвърлената от Чернобилската АЕЦ през 1986 г., заяви междувременно представител на компанията оператор ТЕПКО, цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС. "Изтичането на радиация не е спряло напълно. Нашата тревога е, че тя може да превиши Чернобилската", каза представителят на ТЕПКО пред журналисти тази сутрин.

Пожар горя за кратко в повредената японска АЕЦ, съобщи Ройтерс, като цитира ТЕПКО. Работник видял пламъци в сграда близо до четвърти реактор. За борба с огъня била изпратена група пожарникари от японските сили за самоотбрана, които угасили пожара.

Ново земетресение със сила 6,6 беше регистрирано край брега на японския остров Хоншу, съобщи геофизичният институт на САЩ, цитиран от Ройтерс. Трусът бил на дълбочина 33 км, на 112 км югозападно от остров Хоншу. Засечен е в 08.08 ч. местно време (23.08 по Гринуич). Според японската метеорологична агенция силата на вторичния трус е 6,3. Не е издадено предупреждение за цунами, посочва БТА.

Повредената от силното земетресение и цунами на 11 март АЕЦ Фукушима 1 не е понесла нови щети от новия земен трус, предаде Франс прес, като цитира ТЕПКО.

Международното летище Нарита в Токио временно прекрати работа след труса. Полетите бяха подновени, след като служители на летището извършиха проверки на съоръженията. Летището обслужва около 35 милиона пътници годишно. То е на около 60 км от центъра наТокио и е основен транзитен пункт за полетите от САЩ към Азия, отбелязва Ройтерс.

---

Скалата, използвана от МААЕ, се използва за представяне на мащабите и последиците за безопасността от ядрена или радиационна авария по разбираем за широката общественост начин, посочва Ройтерс.

Авария от седма степен по МСЯС се описва като "много сериозна", а от първа степен - като аномалия. Скалата е логаритмична, което означава, че всяка следваща степен е десет пъти по-опасна от предходната, както следва:

Седма степен - авария, свързана с изтичане на голямо количество радиоактивни вещества със силно въздействие върху здравето на хората и върху околната среда. Ликвидирането на последствията изисква прилагането на продължителни и сложни защитни мерки. Експлозията и пожарът в АЕЦ "Чернобил" през 1986 г. предизвика отделянето на големи количества радиоактивни вещества в атмосферата. Тази авария засегна голяма територия в западната част на Русия и в Европа.

Шеста степен - авария, свързана с изтичане на значително количество радиоактивни вещества, което вероятно ще наложи прилагането на продължителни защитни мерки. Пример за авария от шеста степен е тази в АЕЦ "Кищим" в Русия през 1957 г. при която в околната среда бе заразена след експлозия в резервоар за вещества с висока радиоактивност.

Пета степен - авария, свързана с изхвърляне на ограничено количество радиоактивни вещества, което вероятно ще наложи прилагането на защитни мерки. Пример за авария от пета степен е тази в АЕЦ "Трий майл айлънд" в САЩ през 1979 г., в АЕЦ Уиндскейл пайл" във Великобритания през 1957 г. и в АЕЦ "Гояния" в Бразилия през 1987 г.

Четвърта степен - авария с локални последствия, свързана с изтичането на малко количество радиоактивни вещества, при която е малко вероятно да се наложи прилагането на защитни мерки извън района на засегнатата АЕЦ, и отделянето на значително количество радиоактивни вещества вътре в зданието на аварирал реактор. акива са авариите в АЕЦ "Токаимура" в Япония през 1999 г., в АЕЦ "Сен Лоран дез о" във Франция през 1980 г., и в АЕЦ "Флюрус" в Белгия през 2006 г.

Събитията с по-ниска степен - трета, втора и първа - се определят като инциденти.

Първа степен /третирана като аномалия/ е свързана с проблеми в системите за безопасност на дадена инсталация, но без опасност от радиоактивно замърсяване.

Събитие от втора степен се третира като инцидент и е свързано с излагането на количество радиация над 10 милисиверта, или погълнатата еднократно радиация е над допустимите годишни граници. При инцидент от втора степен няма радиоактивно замърсяване.

Инцидент от трета степен се третира като "сериозен". В такива случаи няма силно радиоактивно замърсяване, но е възможно засегнатият персонал да бъде изложен на радиация, надхвърляща два пъти годишната норма.


Добави коментар

Защитен код
Обнови