Кадафи е приел пътна карта за прекратяване на конфликта в Либия

Понеделник, 11 Април 2011 09:21 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

kadafi1.1211574634Либийският лидер Муамар Кадафи е приел предложена от Африканския съюз пътна карта за прекратяване на конфликта в страната, предадоха световните агенции, като се позоваха на президента на Република Южна Африка Джейкъб Зума. Той направи това съобщение след продължили няколко часа разговори между петчленна делегация на съюза и представители на Кадафи.

Либийското правителство „прие пътната карта (за прекратяване на огъня), предложена от Африканския съюз”, обяви лаконично Зума пред журналисти след срещата в резиденцията на либийския лидер в Триполи Баб ал Азизия. Той призова да бъде даден шанс на мира. „Предложеното решение ще бъде обяснено в подробности в 
комюнике”, уточни Зума.

Президентът на ЮАР обясни, че „други ангажименти” го принуждават да отпътува от Либия. Останалите четирима членове на делегацията - президентите на МавританияМалиКонгои министър на външните работи на Уганда, ще пренощуват в Триполи, а във вторник ще отидат в бастиона на либийските бунтовници - град Бенгази, на 1000 км източно от столицата на страната, посочва БТА.

Петимата членове на делегацията на съюза, обявиха в събота в мавританската столица Нуакшот целите на своята мисия: незабавно и пълно прекратяване на бойните действия, започване на диалог между режима и бунтовниците и осигуряване на хуманитарна помощ.

Мисията на делегацията на Африканския съюз се очертава деликатна, тъй като опозицията вече даде да се разбере, че отхвърля каквото и да било предложение за прекратяване на огъня, което предвижда Муамар Кадафи да остане на власт или да повери управлението на своите синове, отбелязва АФП. Все пак въпросът за евентуалното оттегляне на либийския лидер е бил обсъден на срещата в Триполи, предаде Ройтерс, като се позова на източник от Африканския съюз.

Рамтан Ламамра, комисар в организацията за мира и сигурността, съобщи, че тази тема е била засегната в разговорите снощи. Той изтъкна, че „либийският народ трябва да избере своите лидери по демократичен път”.


Добави коментар

Защитен код
Обнови