Помните ли „Баклава”?

Петък, 08 Април 2011 10:12 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

bakla_verybig_696848„Баклава” е български филм, който трудно може да бъде забравен. Преди три години той вдигна на крак половината държава. Режисьорът Алексо Петров, който живее в Торонто, реши да покаже в него живота на настанените в дома за деца без родителски грижи „Коджакафалията” в Бургас. Това стана повод Държавната агенция за закрила на детето да заклейми филма, прокуратурата в Бургас да започне разследване срещу режисьора му, а директорката на дома да бъде уволнена.

Тази вечер от 19.00 ч. в кино „Люмиер” в НДК „Баклава” ще бъде показан едва за трети път у нас. Той е включен в програмата на пътуващия фестивал за алтернативно кино, който представя още три ленти на 37-годишния Алексо Петров. След София те ще бъдат прожектирани в Бургас, Варна, Сливен и Пловдив. Специално за тези събития режисьорът си дойде от Торонто и в момента е в столицата.

Как започна всичко?

През януари 2008 г. страната ни беше разтърсена от скандала „Баклава”. Кадри от филма на Алексо Петров станаха хит в интернет. Сцените на секс и насилие между деца от дома „Коджакафалията” в Бургас предизвикаха масово възмущение, макар и месеци след първата прожекция на лентата на фестивала „Любовта е лудост”. Малцина бяха гледали "Баклава", но всички го плюеха. Три години по-късно режисьорът му Алексо Петров е убеден, че скандалът около филма е бил изкуствено създаден. 

Алексо Петров: За скандала вече е ясно, че той беше умишлено предизвикан. Кой стои зад кулисите не знам, но знам като събития как се развиха нещата. Всичко тръгна от една малка статия в бургаски вестник, който написа за трейлърите и оттам всички медии го подхванаха. Те направиха сензация от нещо, което съществуваше в интернет от близо шест месеца. Освен това по същото време, началото на януари, имаше няколко по-големи скандала в държавата, и този с „Баклава” беше изкуствено създаден, за да се отвлече вниманието.

Скандалът „Баклава” обаче влезе и в съда. Алексо Петров беше подведен под отговорност за това, че за филма е наел на работа деца без необходимите разрешения. По-късно Петров беше оправдан по тези обвинения. Продължава обаче разследването „Баклава” порнография ли е или не.

Алексо Петров: Колкото и да е абсурдно, бях съден като режисьор на филма. Първо имаше присъда, според която бях глобен по 500 лева за седем деца, което също е голям абсурд, защото тези, които участват във филма не бяха седем, а единайсет. Тази присъда на втора инстанция беше отменена. В същото време обаче пуснаха друго обвинение, което не стигна до съд, а е на ниво разследване, за разпространение на порнографски материали.

И какво след „Баклава”? Имаше ли смисъл от дискусиите около филма, който показва какво се случва с децата от домовете и по-специално с тези от „Коджакафалията” в Бургас?

Алексо Петров: Толкова беше медийният интерес, че се направи нещо, някакви хора разбраха за тези деца и това беше. Сега домът има нов директор, има по-засилена охрана, но децата пак бягат. Христо например, който е един от героите ни, той вече е на 11 години и всяко лято пак си е навън, бос, скита, пуши, проси. Георги пък в момента е във Варненския колеж по медицина, в същото време е и танцьор в една танцова група. При него е обратното на Христо. Той се оправя сам, никой не му е помогнал, защото след 18 години той трябваше да напусне дома. 

Какъв е изводът тогава три години по-късно?

Алексо Петров: Много се надявах да се вземе генерално решение за тези домове и да има някакво подпомагане за семействата на тези деца. Защото много от тях не са сираци, по-голямата част са изоставени деца. Но все пак тръгнахме от някаква точка и смятам, че стъпка по стъпка вървим към това гражданско общество, което в другите развити страни всъщност ръководи държавата. Но имаше и полза от скандала с "Баклава". Само две седмици след началото му, като резултат от него, увеличиха парите за издръжка на тези деца от 3 на 30 лева месечно, което си е постижение. 

Прави ли ви се продължение на „Баклава”? История за това какво се случва с героите ви сега?

Алексо Петров: Адски трудно ще бъде да направя нещо подобно, защото институциите със сигурност ще бъдат алармирани по-рано и няма да имаме никакъв достъп до този дом.  

Мислите, че няма да ви позволят да снимате?

Алексо Петров: Със сигурност. Цензурата в България е до такава степен стигнала, че тя е автоцензура. Въпреки, че никой от никъде не е забранявал филма „Баклава” официално, срещнахме тотален отказ от институциите, които сме опитали да помолим за помощ - за разпространение на филма или за каквото и да е. Явно просто ги е страх да говорят на тази тема понеже ще имат неприятности. Това е един страх, който е сковал мислещите хора. Само като чуят за "Баклава" и не отговарят на телефоните повече или казват: „Ще помислим” и край! До там е разговорът.


Добави коментар

Защитен код
Обнови