Онлайн в орлово гнездо

Вторник, 05 Април 2011 09:26 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

gnezdo_verybig_695026Уебкамера, качена на върха на дърво в щата Айова, следи онлайн живота на семейство белоглави орли денонощно. Проектът стана сензация и се следи в интернет с интерес от природолюбители и ентусиасти, съобщава АФП. Според статистиките на сайта повече от 11 млн. души вече са влизали, за да задоволят любопитството си от гледката.

Тази година благодарение на видео канала „U Stream” орелът се превърна в истинска сензация. По 150 000 зрители се включват едновременно през последните дни, за да следят живота на двойката орли в гнездото, намиращо се на 25 м височина. Интересът не се влияе от това, че събитията там не са много динамични. Понякога единственото движение са перата, раздвижени от вятъра. 

„Защо успехът е толкова голям? Не знам. Мисля, че хората искат да виждат позитивни неща; неща, които ги правят щастливи”, коментира ръководителят на „Raptor Resource Project” Боб Андерсън. Той снима това гнездо от пет години за документален филм. Миналата година започнал да пуска кадрите през интернет за училища и университети благодарение на специално интернет приложение, изработено от Xcel Energy.

Двойката белоглави орли са заедно от зимата на 2007-2008 г. Досега са отгледали общо осем орлета. През 2008 г. те отгледали две орлета, а в следващите години - 2009-а и 2010-а - по три. Тази година интересът към проекта се повишил в края на февруари, когато майката снесла три яйца. Първото орле се излюпи на 3 април, второто птиче се появи на 6 април, а излюпването на третото се очаква на 9 април.

„Нашата мечта винаги е била представим дивия живот”, казва Андерсън. „Това е чудесен образователен инструмент, така хората се учат и на доброто, и на лошото в природата”, уточнява той. „Децата се учат, че животните се хранят с други животни и това е начин на живот. Това е голям поглед към майката-природа”, споделя още той. И сега в гнездото се забелязват останки от мускусен плъх, заек, гарван и две пъстърви.

Зрителите могат да видят всеки детайл от живота на двойката орли. Камерата е с размерите на грейпфрут и е замаскирана с листа. Тя е оборудвана с инфрачервена светлина, за да може да запечата кадрите и през нощта. „Това е просто прекрасно, да видим как се появява поколение”, споделят участници в проекта. „Невероятно е да видим създаването на този живот”, допълват те.


Добави коментар

Защитен код
Обнови