Печат на тази страница

В Разлог пресъздадоха обичая Бабинден

Четвъртък, 20 Януари 2011 15:38 | | | 0 Добави коментар

бабинденВ навечерието на Деня на родилната помощ, който се отбелязва в Разлог на 21 януари, децата от ЦДГ „Детелина” в града направиха в Историческия музей възстановка на обичая поливане на ръцете на бабата акушерка. Децата изиграха по великолепен начин ролите си. Малките Жанета Колчева и Калин Марков бяха влюбените Рада и Иван.

 

Чрез пресъздаването на обичая децата научиха, че в миналото по традиция всяка жена, сдобила се с рожба, измива ръцете на бабата акушерка  й дава подарък. Роднините даряват бебето с жълтица и наричат за здраве и късмет, а бабите с бабинчетата играят Бабиното хоро.

Иниацитивата малчуганите да бъдат запознати по този начин с обичая е на Христина Манова-мл. специалист „Музеен работник” в Историческия музей и учителките Надежда Благоева и Елена Халавачева.

 

бабинден

На Бабинден-21 януари, по традиция кметът на Община Разлог-инж. Красимир Герчев ще връчи наградата на първото бебе за годината на Разлог на тържество в  Многофункционалната зала в Народно читалище ”15.09.1903-1909”. Началото на тържеството е от 14.30 ч., след което от 15.00 ч. следва Бабиното хоро на Централния площад в Разлог, уточняват от пресцентъра на Общината.

Последно променена на Петък, 21 Януари 2011 11:44
RazlogBG

Последните от RazlogBG

Свързани статии (по етикет)


Добави коментар

Защитен код
Обнови