Обсъждат в Брюксел доклада за готовността на България за Шенген

Понеделник, 04 Април 2011 09:23 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

bruxel_verybig_694404Работната група към Съвета на ЕС, оценяваща напредъка на България и Румъния за присъединяване към Шенген, ще разгледа и оцени днес доклада от последната проверка за съответствието на българските сухоземни граници с поставените изисквания.

Докладът е изготвен след последната проверка на техническата готовност на страната ни, която се състоя в края на март. По предварителна информация докладът дава ясна 
положителна оценка, информира Българската телеграфна агенция

Процедурата предвижда, след като бъде одобрен от работната група, докладът да бъде предоставен на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. Комисията трябва да приеме становище, което да бъде обсъдено и гласувано от ЕП. Становището на парламента има консултативен, но задължителен характер.

Когато тези два етапа бъдат завършени, въпросът с присъединяването на България иРумъния към свободната от граничен контрол зона преминава за окончателно решение на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.


Добави коментар

Защитен код
Обнови