САЩ се готвят да изтеглят бойните си самолети от Либия

Петък, 01 Април 2011 09:21 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

usa_verybig_693246Съединените щати се готвят да изтеглят в събота бойните си самолети от международната военна операция в Либия, предаде Асошиейтед прес, като цитира министъра на отбраната Робърт Гейтс и председателя на Съвета на началник щабовете на въоръжените сили адмиралМайк Мълън.

Обявеното намерение на Пентагона да прекрати в събота участието на бойната си авиация във военните действия в Либия предизвика остри реакции от някои сенатори, които поискаха Гейтс и Мълън да дадат обяснения. "Графикът ви е възхитителен", каза саркастично сенаторът републиканец Джон Маккейн, след като през седмицата войските на Кадафи нанесоха поражения на силите на опозицията в Либия. "Необяснимо", "обезпокоително", "дразнещо" - бяха думите на други сенатори.

Гейтс и Мълън съобщиха за намерението на Пентагона при слушанията в комисиите по въоръжените сили на Сената и Камарата на представителите в четвъртък. Гейтс каза, че никой не бива да се изненадва от предстоящото изтегляне на бойната авиация на САЩ от военните действия, пише БТА. Но и той изрази мнение, че това ще стане в неподходящ момент, предвид успешното настъпление на силите на Кадафи.

Американските щурмови самолети "Хариър", АС-130 и А-10, изтребителите F-15, бомбардировачите B-1и B-2 ще прекратят мисиите си, но ще останат в готовност да се включат отново в операцията, ако събитията се развият твърде неблагоприятно за либийските бунтовници, посочиха Мълън и Гейтс. Въздушните нападения са централен елемент от цялостната военна стратегия, изтъкнаха министърът на отбраната и председателят на Съвета на началник-щабовете пред конгресните комисии.

От неделя самолети на ФранцияВеликобритания и други страни от НАТО ще извършват въздушните удари срещу либийски военни обекти, каза Мълън. САЩ ще ограничат участието си до поддържащи мисии като зареждане във въздуха, разузнаване, издирване и 
спасяване. Засега не е ясно дали ще продължат атаките с американски крилати ракети "Томахок", изстрелвани от бойни кораби и подводници на САЩ в Средиземно море, посочва АП.

Мнозина депутати упрекнаха правителството на президента Барак Обама в непоследователна и зле дефинирана политика за Либия. Други се възмутиха, че ролята на САЩ във военната операция струва твърде скъпо, добавя АП.


Добави коментар

Защитен код
Обнови