Протестите в Сирия продължават. Президентът най-после проговори

Четвъртък, 31 Март 2011 09:23 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

siria_36452Сирийски военни откриха огън по време на протест в пристанищния град Латакия, съобщиха местни жители, цитирани от Асошиейтед прес. Чути са изстрели с бойни куршуми. Все още не е ясно дали военните са стреляли във въздуха или срещу протестиращи, отбелязва БТА.

Според местни жители автомобил минал покрай демонстрантите и открил огън, но тази информация не може да бъде потвърдена, посочва Франс прес. 

Протестът бе свикан малко след като сирийският президент Башар Асад направи първото си изявление след началото на размириците преди близо две седмици.

Сирийският президент Башар ал Асад завърши обръщението си пред парламента, без да обяви очакваното отменяне на действащото от 1963 г. извънредно положение в страната, съобщи Ройтерс. Президентът не каза нищо и за предприемането на значителни реформи за успокояване на безпрецедентните от идването му на власт през 2000 г. протести, отбелязва Франс прес.

Предаваното по телевизията обръщение в Народния съвет е първата публична поява на Асад от началото на протестите на 15 март. При влизането му в парламента законодателите започнаха да скандират "Само Бог, Сирия и Башар!" и "Жертваме душите и кръвта си за теб Башар", посочва Асошиейтед прес.

Това е изключителен момент, явяващ се проверка за единството ни, каза Башар в началото на речта си, цитиран от АФП. Знам, че сирийците очакват това обръщение от миналата седмица, но исках да изчакам, за да добия пълна представа за положението и да избегна емоционалните изказвания, които може би щяха да успокоят хората, но нямаше да имат конкретен ефект в момент, когато враговете ни вземат Сирия на прицел, подчерта той.

Сирия е мишена на заговор за всяване на междурелигиозна конфронтация, но някои от демонстрантите имат легитимни искания, заяви Башар ал Асад. Нека бъдем ясни - не може да се каже, че всеки излязъл на улицата е конспиратор, призна той. Президентът обвини за вълната от протести заговорници, които се опитват да унищожат страната, посочва АП. Според ДПА в изказването си Асад хвърля вината за бунтовете в страната върху малцинство чужди заговорници, чиято цел била да раздробят и погубят Сирия в полза на израелските планове.

Група хора се опитаха да предизвикат хаос в южния град Дераа, но те бяха отхвърлени от мнозинството, заяви той. Асад каза, че борбата с корупцията и безработицата е приоритет за следващото правителство. Президентът изтъкна, че Сирия не е изолирана от промените, обхванали района. Смятаме тези промени за положителни. Сирия не е изолирана от останалия арабски свят, каза той.

Президентът заяви, че е издал ясни заповеди силите за сигурност да не нараняват никого по време на протестите.


Добави коментар

Защитен код
Обнови