Противниците на Кадафи превзеха родния му град

Понеделник, 28 Март 2011 09:18 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

libya_verybig_690554Либийските бунтовници са превзели град Сирт - родното място на Муамар Кадафи, обяви техен говорител. Междувременно градът е разтрисан от мощни експлозии. Над Сирт прелитат самолети, което предполага, че взривовете са причинени от въздушно нападение на коалиционните сили, отбелязват световните агенции. Въоръжените отряди на либийската опозиция се придвижват на запад без да срещат реална съпротива от страна на подразделенията на лоялните на Кадафи въоръжени сили.

"Потвърдено е, че Сирт е паднал в ръцете на продемократичните сили", заяви Шамсидин Абдулмолах. Той уточни, че бунтовниците са срещнали слаба съпротива от верните на Кадафи сили. В бунтовническата крепост Бенгази новината за превземането на Сирт беше посрещната със стрелба във въздуха и надуване на клаксони. Засега няма потвърждение на тези твърдения от независим източник, посочва агенцията, цитирана от БТА.

Междувременно въоръжени отряди на либийската опозиция продължават да се придвижват на запад без да срещат реална съпротива от страна на подразделенията на лоялните наМуамар Кадафи въоръжени сили, съобщават информационните агенции. Вчера практически без боеве бунтовниците завзеха пет града в източната част на Либия, в това число основните петролни комплекси в страната, след като правителствените части се оттеглиха от позициите си, предаде ИТАР-ТАСС. Бунтовниците се опитват да достигнат обсадения град Мисрата, около който се водят интензивни боеве.

Настъплението на бунтовниците се развива с подкрепата на авиацията на страните, участващи в операцията "Зора на Одисеята". Изтребители на коалицията системно унищожават бронираните части на правителствената армия.

След като завзеха Рас Лануф, където се намира голям петролен терминал и една от най-големите петролни рафинерии в Либия, представители на Преходния национален съвет в Бенгази обявиха, че възнамеряват в най-близко бъдеще да подновят износа на петрол. За свой посредник те избраха Катар, с когото според ИТАР-ТАСС вече са сключени всички необходими споразумения.


Добави коментар

Защитен код
Обнови