Радиоактивността във водата на Втори реактор е 10 млн. пъти над нормата?

Неделя, 27 Март 2011 11:03 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

fok_verybig_683240Хората, работещи в сградата на Втори реактор на атомната електроцентрала „Фукушима 1” са евакуирани, след като бяха регистрирани високи дози радиация, съобщи компанията оператор, цитирана от Ройтерс. Компания ТЕПКО информира, че във водата, събрана в зданието, където се помещава турбината на Втори реактор, е измерена радиация 10 милиона пъти по-висока от нормалното равнище. Работниците са напуснали сградата, за да не бъдат облъчени, добави представител на ТЕПКО.

Хидехико Нишияма, високопоставен представител на агенцията, каза, че изтичането от резервоарите на реактора вероятно е било причината за високото равнище на радиацията във водата, събрала се в зданията на турбините. Радиокативната вода в централата попречи на работниците да възстановят охладителните системи.

Съдържанието на радиоактивен йод в морската вода близо до АЕЦ „Фукушима-1” е 1850 пъти над нормата, след като вчера бе 1250 пъти над допустимото, съобщи японската Агенция за ядрена и промишлена безопасност, цитирана от Ройтерс и ИТАР-ТАСС. Данните се базират на извършени измервания на входните филтри на централата, през които при нормален режим студената морска вода навлиза в турбинните зали на реакторите, за да охлажда затворените им циркулационни системи.

Япония все още е далече от края на катастрофата в ядрения комплекс „Фукушима”, коментира и генералният директор на Международната агенция за атомна енергия(МААЕ) в интервю за в. „Ню Йорк таймс”. Японските власти все още не знаят със сигурност дали ядрата на реакторите и използваното ядрено гориво са покрити с нужното количество вода за охлаждането им, каза Юкия Амано.

Две седмици след опустошителното земетресение и вълните цунами, които повредиха сериозно централата в Североизточна Япония, аварийните екипи продължават да се опитват да предотвратят голяма ядрена катастрофа, отбелязва АФП. Амано посочи като положително развитие факта, че част от електрозахранването на централата е възстановено, но добави, че трябва да се положат повече усилия, за да се сложи край на кризата. Според него опасността от ядрена опасност може да трае седмици и дори месеци предвид тежките поражения, нанесени на централата.

Шефът на МААЕ каза, че най-голямата му тревога е отработеното гориво, което се намира в откритите басейни за охлаждане, разположени във високите части на сградите на реакторите. Амано посочи, че не е сигурен, че усилията за използване на морска вода за охлаждане на ядрото на реакторите и на отработеното гориво, ще се увенчаят с успех.

Ако специалистите пълнят басейните с вода, без да са възстановили системите за охлаждане, температурата ще се покачва, увеличавайки опасността от ново изтичане на радиация, каза той и подчерта,че най-много го безпокои басейна за охлаждане на Четвърти реактор, който е особено радиоактивен.


Добави коментар

Защитен код
Обнови