Часът на Земята - един час без светлина, за да спасим планетата

Събота, 26 Март 2011 10:34 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

earth-hourОсветлението ще бъде загасено за един час днес на стотици емблематични места по целия свят за инициативата „Часът на Земята”, която цели да бъде привлечено вниманието към борбата  с глобалното затопляне, като тази година ще бъде отдадена почит на Япония, съобщи АФП.

От Австралия до Америка и от Азия до Европа и Африка, най-известните сгради и паметници - Операта в Сидни, Христос Спасителят в Рио де Жанейро, Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк и Айфеловата кула в Париж, ще потънат в тъмнина от 20.30 ч. 
местно време. 

В Сидни и други градове участниците в множество прояви в рамките на инициативата ще спазят една минута мълчание в памет на жертвите на земетресението и вълните цунами от 11 март в Япония, посочва БТА. 

Движението се ражда в Сидни през 2007 г. При първата акция се включват 2,2 млн. души и 2100 компании. Целта е да бъде привлечено вниманието към прекомерната консумация на  електричество. През 2008 г. акцията, организирана от Световния фонд за дивата природа, става световна. През 2010 г. в нея участват 4616 града от 128 държави. Тази година се очаква да се включат рекорден брой страни - 134.

За „Часът на Земята” първо осветлението ще изгасне във Фиджи, а след това в Нова Зеландия. В инициативата официално ще се включат 47 български града - с три повече от миналата година, съобщиха от Световния  фонд за дивата природа. „Часът на Земята” в България през тази година е под патронажа на българския еврокомисар Кристалина Георгиева.


Добави коментар

Защитен код
Обнови