Нови въздушни удари над Либия. Атакуваха Злитен, Таджура и Ал Уатия

Събота, 26 Март 2011 10:33 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

samolet_verybig_689906Три силни експлозии са били чути тази нощ в района на либийския град Таджура, на 30 км източно от Триполи. Военна база край града била обхваната от пламъци, съобщи жител на града, цитиран от АФП.

Преди това либийската национална телевизия съобщи за въздушни удари по крайбрежнияград Злитен, на 160 км източно от столицата. Крайбрежният град Злитен се намира на стотина км западно от бунтовническия град Мисрата. Телевизията обяви, че „агресорът” е бомбардирал граждански и военни обекти, без да уточни кои.

Районът на Ал Уатия, където се намира либийска военна база, също е бил мишена на нападения с ракети, съобщи телевизия Ал Джамахирия.

Два катарски изтребителя „Мираж”, придружавани от два френски миража, са участвали вчера в първата въздушна мисия на Катар над Либия. Това уточни генералният щаб на френските въоръжени сили, цитиран от АФП.

„Това беше първият ангажимент на Арабската лига в рамките на многонационалните операции в Либия”, се посочва в съобщение на щаба в интернет страницата му. Катарските и френските машини на база на остров Крит са участвали в наблюдението на забранената за полети зона, чието създаване бе решено от ООН, за да бъдат спрени военните самолети на силите на Кадафи.

Катар изпрати четири военни самолета във военновъздушната база в Суда на остров Крит - два миража и два транспортни самолета Це-17. В същата база бяха предислоцирани и три френски миража, за да изпълняват общи патрули с катарските самолети, уточнява генералният щаб. Очаква се на Крит да пристигнат в най-скоро време 12 самолета на ВВС на Саудитска Арабия - шест Ф-16 и шест изтребителя „Мираж”, пише БТА.

Междувременно британският министър на правосъдието Кенет Кларк в интервю за в. „Гардиън”, изрази притеснение от „нов Локърби”. „Ако либийският лидер Муамар Кадафи остане на власт, може да организира атентат, подобен на този от Локърби като отмъщение срещу атаките на коалицията”, заяви той пред изданието. „Така че британците имат интерес Кадафи да бъде свален от власт, въпреки че в резолюцията на ООН не се говори за промяна на режима в Либия”, допълва Кларк. Същевременно той признава, че правителството на Великобритания няма представа колко време ще продължи конфликтът или как ще бъде разрешен, допълва АФП.

Анкета на „Гардиън” показва, че повече британци се противопоставят на британско участие във военната операция в Либия, отколкото го подкрепят - съотношението е 42% против и 36% за. Запитани да целта на британското участие, 80% от анкетираните посочват защитата на цивилното население, а 42% - да се помогне на бунтовниците да свалят Кадафи.


Добави коментар

Защитен код
Обнови