Подновиха усилията за охлаждане на трети реактор на АЕЦ „Фукушима”

Четвъртък, 24 Март 2011 10:18 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

fukushima_2Усилията за охлаждане на трети реактор на повредената японска АЕЦ „Фукушима” бяха подновени, след като вчера служителите прекъснаха работа заради изпуснат черен дим. Това предаде АФП, като цитира японската агенция за ядрена сигурност.

Не е известна причината за издигането на дима. Състоянието на трети реактор е най-тревожно, защото той бе най-тежко повреден от цунамито на 11 март и от експлозията в сградата, където се намира, предизвикана от натрупване на голямо количество водород. 

Пожарникари обливат реактора с вода, за да охладят горивото и да предотвратят верижна реакция. Техниците се опитват да задействат помпа, с която да захранят с вода и охладят трети реактор, посочва АФП.

Експерти отчетоха спад в равнището на радиоактивния йод във водопроводната мрежа вТокио, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. След като вчера в пречиствателната станция бе измерен радиоактивен йод-131 над допустимата граница, днес концентрацията му спадна под нормата, съобщиха представители на токийската община. Сега водата може да пие от бебета под една година, посочва ИТАР-ТАСС. Повредената от цунамито АЕЦ „Фукушима” е на 250 км северно от Токио, напомня АФП.

Вчера повишени равнища на радиация, опасни за бебетата, бяха измерени в пречиствателните станции в Кавагучи, префектура Сайтама, близо до Токио, съобщи агенция Киодо. Там са измерени 120 бекерела радиоактивен йод; в пречиствателна станция в Токио имаше 210 бекерела радиоактивен йод. На жителите на града бе препоръчано да не дават на бебетата вода от водопровода, напомня Ройтерс.

Австралийското правителство нареди да бъде спрян вносът на храни от районите в Япония, близки до повредената АЕЦ „Фукушима”, заради опасения от радиоактивно замърсяване. Наред с това правителството посочи, че опасността за потребителите е много малка, предаде АФП. Агенцията за контрол над храните заяви, че това е предпазна мярка, съобразена с международните стандарти. Спрян е вносът на мляко, млечни продукти, пресни плодове и зеленчуци, водорасли и морски дарове от японските префектури Фукушима, Гунма, Ибараки и Точиги, посочва Ройтерс. 

Земетресение с предварителен магнитуд 4,9 разтърси обширен район в Източна Япония, северно от Токио, съобщи телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от Ройтерс. Епицентърът на труса бил на юг от префектура Ибараки. По-рано в същия район е регистриран земен трус със сила 5,2 посочва ИТАР-ТАСС. Няма данни за щети, не е издадено предупреждение за цунами. Множество вторични трусове разтърсват Япония след катастрофалното земетресение и вълните цунами на 11 март.


Добави коментар

Защитен код
Обнови