Над 9000 достигнаха жертвите на земетресението в Япония

Вторник, 22 Март 2011 10:28 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

kko_verybig_687204Броят на потвърдените смъртни случаи при разрушителното земетресение и предизвиканите от него вълни цунами на 11 март в Япония надхвърли 9000, предаде Асошиейтед прес, като се позова на полицията.

По най-нови данни жертвите при природното бедствие са 9079. 12 645 души продължават да се водят в неизвестност.

Представители на японската полиция изразиха очаквания окончателният брой на загиналите да надхвърли 18 хиляди. Жертвите ще се окажат над 15 хиляди само в най-тежко засегнатата префектура - Мияги, прогнозираха те.

Около 320 хиляди души все още са настанени в приюти, посочва ДПА.

Работите по ремонтирането на охлаждащите системи на реактори на претърпялата авария при природното бедствие атомна електроцентрала "Фукушима 1", на 250 километра североизточно от Токио, бяха възобновени днес, предаде Франс прес.

Компанията оператор "Токио електрик пауър" (ТЕПКО) съобщи, че персоналът се е върнал, след като бе евакуиран вчера заради предизвикващ безпокойство пушек, който се издигаше от Втори и Трети реактор.

От ТЕПКО поясниха, че е извършена проверка и изпуснатият дим се е превърнал в пара. Това е означавало, че е възможно да бъдат продължени работите по включване на електрозахранването. Обливането на реакторите с вода все още не е възобновено.

Чувствително повишени нива на радиоактивни вещества бяха регистрирани в морската вода близо до АЕЦ "Фукушима", съобщи още ТЕПКО. Нивата на йод-131 и на цезий-134 са съответно 126,7 пъти и 24,8 пъти по-високи от японските норми. Все още е рано да се каже какви ще са пораженията за морската фауна по североизточното крайбрежие на остров Хоншу.

Радиационните нива на някои места в рамките на 20-километровата зона около "Фукушима" са 1600 пъти над нормата, предаде агенция Киодо, цитирайки представители на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Тестовете, извършени от специалисти от МААЕ на различни места около централата, показват, че нивата на радиация варират между 2 и 160 микросиверта на час, пише БГНЕС. Нормалното ниво за тази зона не трябва да превишава 0,1 микросиверта на час.

Най-високото радиационно ниво от 161 микросиверта на час беше отчетено в град Нами, префектура Фукушима. Японското правителство определи евакуационна зона около централата и призовава хората в рамките на 20 до 30 километра от АЕЦ "Фукушима" да останат по домовете си.


Добави коментар

Защитен код
Обнови