Ракета унищожи сграда от резиденцията на Кадафи

Понеделник, 21 Март 2011 10:16 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

raketa_verybig_686516Административна сграда, разположена в резидентския комплекс на либийския лидер Муамар Кадафи в Триполи беше напълно разрушена от ракета, съобщи кореспондент на Франс прес от мястото на събитието. Сградата се намира на петдесетина метра от шатрата, в която полковник Кадафи приема важните си гости. Чуждестранни журналисти били отведени с автобус от властите до резиденцията, за да видят пораженията. Резиденцията Баб ел Азизия е разположена в южната част на либийската столица. Снощи в района се чуха мощни експлозии, а над резиденцията се издигнаха кълба дим.

Правителственият говорител Муса Ибрахим заяви, че това било "варварска бомбардировка, която е можела да засегне стотици цивилни, събрали се в резиденцията на Муамар Кадафи, на 400 км от ударената сграда".

На пресконференция във Вашингтон вицеадмирал Бил Гортни, директор на Съвета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ увери, че полковник Кадафи не е мишена на коалиционните удари. "Мога да гарантирам, че той не е в списъка на целите. Ние не се целим в неговата резиденция", заяви вицеадмиралът, цитиран от БТА. Според представител на коалиционните сили административната сграда в резидентския комплекс на Кадафи била унищожена, защото в нея се помещавал командно-контролен център на либийската армия.

Френското правителство няма информация за цивилни жертви на въздушните удари в Либия, заяви правителственият говорител Франсоа Бароен, цитиран от Ройтерс. "Френското командване не разполага с информация за убити цивилни", каза Бароен пред телевизия "Канал плюс".

"Франция прилага изцяло и единствено резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН за Либия", заяви френското министерство на отбраната в отговор на критиките на Арабската лига за военните действия срещу Либия. Ние се придържаме стриктно към резолюцията, каза говорител на министерството, цитиран от Франс прес. Той изтъкна, че френските действия имат само една цел - защита на цивилното население в изпълнение на мандата на ООН.

Междувременно военноморските сили на Великобритания нанесоха нов ракетен удар срещу обекти на либийската противовъздушна отбраната. "За втори път Великобритания изстреля управляеми ракети "Томахок" от подводница клас "Трафалгар" в Средиземно море, в рамките на координиран план на коалицията за налагане на резолюцията" на Съвета за сигурност на ООН, заяви генерал-майор Джон Лоримър от Генералния щаб в комюнике, цитирано от Ройтерс и Франс прес. "Ние и нашите международни партньори продължаваме операциите в подкрепа на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН", разрешаваща употреба на сила срещу режима на Кадафи, се посочва още в комюникето.


Добави коментар

Защитен код
Обнови