САЩ застанаха начело на операцията срещу Либия

Неделя, 20 Март 2011 00:59 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

path_35092Съединените щати застанаха начело на атаките срещу силите на Муамар Кадафи в Либия. Това стана часове след като Франция пое инициативата и извърши първите нападения по въздух срещу позиции на властта. Най-сериозно вече е участието на британския и американския военноморски флот.

Общо 110 ракети бяха изстреляни от американски и британски подводници по 20 позиции на либийската противовъздушна отбрана. Основно ударите са нанесени в западната част на страната в столицата Триполи и Мисрата. Съобщено бе и за нападения и срещу родния град на Муамар Кадафи - Сирт.

Ударите са насочени по конкретни цели

Освен радари и комуникационни установки, нападения се извършват по казарми и военни бази. Това е само първата фаза, на поредица от няколко международни операции, обясниха от коалицията. Пентагонът съобщи, че противовъздушната отбрана на Либия е унищожена.

Президентът Барак Обама нарече настоящата ситуация "ограничени военни действия". Либийската държавна телевизия, цитирана от Ал Джазира, съобщи, че са атакувани цивилни цели в Триполи и в Бенгази. Според медията болница в предградията на Триполи е била улучена. Държавната телевизия твърди, че френски самолет е свален в околностите на Триполи. Париж обаче опроверга твърденията за свален самолет.

Генералният секретар на либийския парламент Мохамед ал Зауи нарече атаката варварска. По-рано през деня президентът Никола Саркози даде последен ултиматум на режима като заяви, че ако Муамар Кадафи преустанови бойните действия, военният удар може да му се размине.

Либия наруши обещанието си от снощи да спре с бойните действия

и днес офанзивата срещу Бенгази и други градове под контрола на опозицията продължиха. Около предполагаемите цели на съюзническата авиация привържениците на Кадафи започнаха да изграждат живи щитове.

В кратко телефонно изявление по държавната телевизия на Либия лидерът Кадафи заяви, че съюзническите атаки срещу Джамахирията ще предизвикат народа да излезе на кръстоносен поход.

"Либия ще удържи на съюзническите атаки, защото либийският народ ме подкрепя", подчерта в изявлението полковник Кадафи. В предишно изказване той се закани, че ако международните сили настъпят в Джамахирията ще разпореди на цивилните граждани да се раздаде оръжие. Муамар Кадафи заплаши с атаки срещу граждански и военни цели в Средиземноморието.


Добави коментар

Защитен код
Обнови