Първи удар срещу Либия

Неделя, 20 Март 2011 00:57 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

path_35108Първи удари на Франция по цели на режима в Либия. Ударени са четири танка. Още европейски държави изпращат военни към Джамахирията. Това реално дава старт на ефективна операция срещу Кадафи.

Френски и британски самолети бомбардират цели в Либия, а американски военни кораби изстрелват ракети "Томахоук" срещу либийския бряг. Очаква се тази нощ атаката да бъде многократно засилена, към либийския бряг приближава и френския самолотеносач "Шарл дьо Гол", който ще се присъедини към Шести американски флот.

Американски военен представител потвърди, че американски и британски кораби и подводници са изстреляли над 110 крилати ракети "Томахок" по над 20 либийски цели.

Първият удар на Франция е станал в 18:45 ч. българско време, и е бил насочен по либийски танкове. В операцията за спиране на настъплението на Кадафи срещу бунтовническите сили участват около 20 самолета в район около източния град Бенгази.

Френският самолетоносач "Шарл де Гол" отплава към Либия. В момента се създава команден оперативен център.

Междувременно Би Би Си съобщи, че в близките часове се очаква и британски бойни самолети да бъдат в небето над Либия. Френските самолети започнаха военната операция в Либия, за да спрат настъплението на силите на Кадафи към Бенгази.

Готовност за включване в бойните действия се заявили и Дания, Норвегия, Белгия и други европейски държави. В този момент британски и френски изтребители атакуват цели в Либия. Арабските страни които подкрепят операцията засега се въздържат от реално участие. Либийският бряг е обкръжен от шести американски флот, който също извършва атака.

Италия също се включва с авиация. Три самолета АУАКС имат готовност да излетят от базата в Трапани, в западната част на южния остров Сицилия. Като цяло, във военновъздушните бази в северната и южната част на Италия се забелязва раздвижване, като се очаква във военновъздушната база в Авиано скоро да пристигнат и американски самолети.

Либийският бряг е обкръжен от кораби на Шести американски флот, сред които 3 подводници, два самолетоносача и още няколко бойни кораба.

В същото време либийският режим твърди, че спазва обявеното примирие. Ние спазваме своето обещание за примирие и прекратяване на всички военни операции”, заяви либийският външен министър Муса Куса в Триполи.


Добави коментар

Защитен код
Обнови