Най-опасна е ситуацията в 3-и реактор на „Фукушима 1”

Събота, 19 Март 2011 10:16 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

rekator_verybig_685804Покривите на Пети и Шести реактор на японската атомна електроцентрала "Фукушима 1" бяха пробити, за да бъдат предотвратени експлозии, предаде Франс прес. ИТАР-ТАСС отбелязва, че през последните няколко дни в тези два реактора, които са преминавали техническа проверка към момента на предизвиканата от разрушителното земетресение на 11 март авария, се отчита повишаване на температурата в техните хранилища за отработено ядрено гориво.

Компанията оператор на централата ТЕПКО съобщи, че системите за изпомпване на вода в Пети и Шести реактор са били частично възстановени, като са захранвани от дизелови генератори. Вследствие на това температурата в хранилището за отработено гориво към двата реактора е започнала да се понижава.

Най-опасна остава ситуацията в Трети реактор, предаде ИТАР-ТАСС. Охладителната система в този реактор не работи, което по всяка вероятност е довело до разтопяване на ядрено гориво. Най-вътрешната обшивка на реактора обаче е непокътната. Пожарникари подновиха обливането на реактора с вода от хеликоптери. Предвидено е операцията да продължи 7 часа. През изминалата нощ бяха излети 90 тона вода.

Охладителните системи на Първи и Втори реактор също не работят. В Четвърти реакторняма гориво, тъй като към момента на природното бедствие той е преминавал техническа проверка.

Миниатюрно количество радиация, по всяка вероятност от Япония, е било засечено вСакраментоЮжна Калифорния, предаде Ройтерс, като се позова на правителството на САЩ. Агенцията за защита на околната среда и министерството на енергетиката съобщиха, че радиоактивните частици съвпадат с онези, изпускани от претърпялата авария японска атомна електроцентрала "Фукушима 1". Засеченото равнище на радиация в Съединените щати и в американските територии в Тихия океан не представлява причина за безпокойство, увериха те.

Японското правителство ще отдели за възстановяване на пострадалите при разрушителното земетресение и последвалите вълни цунами на 11 март райони 10 трилиона йени (127 милиарда долара), предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на деловия вестник "Никкей". Тези пари ще бъдат предоставени под формата на кредити на компаниите, които извършват възстановителните работи, отбелязва БТА.

По оценка на японската финансова група "Номура" материалните щети, понесени от страната при катастрофалното природно бедствие, може да се равняват на 12,7 трилиона йени (159 милиарда долара).


Добави коментар

Защитен код
Обнови