Японците се опасяват от радиоактивна зараза

Четвъртък, 17 Март 2011 10:17 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

jap_verybig_684556Извънредното положение в Япония се задълбочи, предвид надвисналата ядрена криза след разрушителното земетресение и цунами в Страната на изгряващото слънце миналата седмица.

В части от Япония има опасност от големи прекъсвания на електроподаването, ако потреблението на електроенергия не бъде значително ограничено, предупреди министърът на индустрията Банри Кайеда, цитиран от Франс прес. Той добави, че производството на електроенергия е силно намалено заради пораженията, нанесени на атомните електроцентрали от земетресението и последвалите вълни цунами, пише БТА.

Хеликоптер на японските сили за самоотбрана започна да облива с вода Трети реактор в атомната електроцентрала „Фукушима-1”, съобщи японската телевизя Ен Ейч Кей, цитирана от ИТАР-ТАСС.  По-рано военен хеликоптер изля вода над Четвърти реактор в централата. 

Операцията започна, след като преди това друг хеликоптер измери безопасно равнище на радиация в района на централата. Вчера тя бе висока и това осуети опитите за заливане на реакторите с вода от въздуха. Усилено се подготвя и операция на специален отряд на японската полиция за заливане с вода на басейна за използвано гориво на Четвърти реактор във „Фукушима-1” с помощта на автомобили с водни оръдия, с каквито разполага единствено полицията.

Американски безпилотен самолет ще прелети на голяма височина над авариралата атомна електроцентрала, за да събере данни за случващото се там. Самолетът е оборудван с редица сензори включително и инфрачервени.

САЩ се опитват да доставят в Япония оборудване, способно да установява изложеността на радиация на земята, съобщи министърът на енергетиката Стивън Чу, цитиран от Ройтерс. Детекторната система е част от 7,8 тона оборудване и 39-членен персонал, изпратени в Япония от енергийното министерство, доставило оборудване и за наблюдение за радиацията във въздуха, уточни Чу.


Добави коментар

Защитен код
Обнови