Кадафи е "решен да смаже враговете"

Сряда, 16 Март 2011 10:22 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

kad1_verybig_680150Либийският лидер Муамар Кадафи заяви, че е "решен да смаже враговете", предаде агенция Франс прес. "Ако става въпрос за чуждестранен заговор, ще го смажем, ако става въпрос за вътрешен заговор, също ще го смажем", заяви Кадафи в реч, излъчена по либийската телевизия, докато верните му сили са в настъпление срещу бунтовниците.

"Колонизаторите ще бъдат победени, Франция ще бъде победена, Америка ще бъде победена, Великобритания ще бъде победена", заяви "водачът на либийската революция", отсичайки: "решени сме да смажем враговете".

Либийският народ ще триумфира, свободата ще триумфира, подчерта той, добавяйки: "решени сме да запазим единството на Либия дори с цената на живота си".

Кадафи, който говори спокойно, заяви също, че "целият либийски народ е готов да се бие, за да защити петрола". По думите му "с Арабската лига е свършено".

Арабската лига призова в събота Съвета за сигурност на ООН да наложи забранена за полети зона над Либия, за да бъде защитен либийският народ, и заяви, че режимът на Муамар Кадафи е изгубил легитимност заради извършените срещу либийския народ престъпления. 

Обръщайки се към лидерите, които го призовават да си отиде, полковник Кадафи каза: "вие трябва да оставите народите си да живеят свободно. Предизвиквам ги да дадат на народите си свободата, както направих аз с моя либийски народ".

Либийското правителство се надява до дни да си върне контрола над превзетите от бунтовниците територии, предаде агенция Ройтерс. "За да обединят отново страната и да я запазят обединена, въоръжените сили трябва да си върнат контрола над много градове", каза заместник външният министър Халед Каим на Ройтерс в Триполи.

"Надяваме се това да стане възможно най-скоро. Надявам се да стане до дни", каза той. Каим добави, че според правителството до 3000 бунтовници се бият срещу правителствените сили от крепостта си в Бенгази, отбелязва БТА.

През последните десетина дни силите на Кадафи напредват на изток и досега са си върнали контрола над градовете Зауияал УкайлаРас ЛануфБрега и Адждабия. Те обявиха, че съвсем скоро ще започнат операция срещу Бенгази, който се намира на 160 км северно от Адждабия.


Добави коментар

Защитен код
Обнови