9 по Рихтер в Япония

Вторник, 15 Март 2011 13:07 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

Североизточното крайбрежие на Япония беше ударено от земетресение с магнитуд 9 по Рихтер. Приливна вълна с височина 10 метра връхлетя част от крайбрежните територии. Жертвите на стихията могат да надхвърлят 10 000 души. Материалните щети се изчисляват на около 180 млрд. долара.

Основният удар на труса с магнитуд 9 понесоха префектурите по североизточното крайбрежие на главния остров Хоншу - Ивате, Фукушима, Ибараки, Точиги и Чиба. След първия силен трус, чийто епицентър е бил на дълбочина от 10 км под морското дъно и на около 130 км от източното крайбрежие, последваха повече от десетки вторични труса.

От катастрофалното земетресение бяха засегнати две от най-големите атомни централи в света - "Фукушима 1" и "Фукушима 2". Централите не подават електричество. Първи и трети реактор на "Фукушима 1" бяха силно засегнати от избухването на водород, използван за охлаждане на активната зона на блоковете. Има изтичане на радиация.

Това е най-силното земетресение в Япония за последните 140 години и петото по сила в света за последните сто години.


Добави коментар

Защитен код
Обнови