Измерени са повишени нива на радиация в редица префектури на Япония

Вторник, 15 Март 2011 10:32 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

fok_verybig_683240Японските власти официално потвърдихасмъртта на 2475 души приземетресението с магнитуд 9 на 11 март, съобщи ИТАР-ТАСС. Над 2 хиляди души са ранени. Съдбата на още 3600 души е неизвестна. Централното полицейско управление на Япония съобщи, че няма никаква връзка с няколко десетки хиляди жители на пострадалите от цунами крайбрежни градове и села. Около 8000 души са намерили временни убежища в трудно достъпни райони и снабдяването им със стоки от първа необходимост и храна е изключително трудно.

В редица префектури на Япония са измерени повишени нива на радиационния фон след изпускането в атмосферата на радиоактивни вещества от авариралата атомна електроцентрала „Фукушима" 1, съобщи ИТАР-ТАСС. От 11 март до днес на територията на електроцентралата станаха четири експлозии. 

Съществуват опасения, че повредените реактори могат да се превърнат в източник на силна радиация, посочва Ройтерс. В района на електростанцията радиацията е достигнала опасни за човека нива. Нивото на радиацията около третия енергоблок на атомната електроцентрала надвишава 400 пъти допустимата годишна норма. Там са измерени стойности на радиационния фон от порядъка на 400 милисиверта в час, което е хиляди пъти над нормата. 

В Токио, с население 13 милиона жители, са били измерени малки количества на радиоактивни изотопи на йод и цезия, които най-вероятно са били донесени от вятъра, който духа от посоката на „Фукушима" 1, на около 240 километра от японската столица, предаде Ройтерс, като си позова на Агенция Киодо. В града вече се забелязват признаци на паника, посочва Ройтерс. Някои от жителите на Токио го напускат, а други се запасяват с храна и вода. В един от най-големите универсални магазини в Япония - "Дон Кихот" в центъра на Токио, са разпродадени всички портативни радиоприемници, джобни фенерчета, свещи, туби за гориво и спални чували. Нивото на радиационния фон се е стабилизирало и засега е много под опасните стойности, посочва Ройтерс, като се позовава на местни официални източници. 

В съседната на Токио префектура Сайтама равнището на радиацията във въздуха се е увеличила около 40 пъти - 1222 наносиверта в час, но все още в под стойностите, при които възниква опасност за човешкото здраве. В префектура Канагава, на югозапад от Токио, равнището на радиацията се е увеличило между 6 и 9 пъти в сравнение с нормалното. Повишена радиация е била измерена и в префектура Тотиги.

Японският премиер Наото Кан призова всички, които живеят в радиус до 20 километра около „Фукушима" 1, да се евакуират. Властите препоръчаха на жителите в районите, разположени на разстояние между 20 и 30 километра от атомната електроцентрала да не излизат от домовете си. Над „Фукушима" 1 е обявена зона, забранена за полети, с радиус 30 километра, в която се допускат само самолети и вертолети, пряко ангажирани със спасителните и аварийните работи, пише БТА.

Последно променена на Вторник, 15 Март 2011 10:33

Добави коментар

Защитен код
Обнови