10 000 изчезнали след труса в едно от пристанищата на Северна Япония?

Събота, 12 Март 2011 16:49 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

japan_34306Ден след опустошителното цунами властите в префектура Миаги в североизточна Япония нямат сведения за близо 10 000 жители на пристанищния град Минамисанрику. Това съобщава на Интернет сайта си телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от Ройтерс.

Междувременно беше регистриран нов земен трус с предварителен магнитуд 6 във Фукушима, Северна Япония в 22.15 ч. местно време (13.15 ч. по Гринуич), предаде Ройтерс.

Тази сутрин водороден газ, използван за охлаждане, избухна в японската АЕЦ"Фукушима 1", пострадала от земетресението. Експлозията бе съпроводена с изхвърляне на бял дим. Пострадаха четирима специалисти, работещи в централата. Според оператора на централата "Токио електрик пауър" експлозията е станала след трус, при който покривът и външните стени на блока на реактора се срутили. Зоната за задължителна евакуация около двете атомни електроцентрали - "Фукушима 1" и "Фукушима 2" е 20 км.

Инцидентът стана на първи реактор от АЕЦ "Фукушима 1", разположена на 240 км северно отТокио, информира ИТАР-ТАСС. По-рано в този реактор започна неуправляема ядрена реакция и част от горивото се спече. За да не бъде разрушен корпусът, част от радиоактивната пара бе изпусната в атмосферата, а после персоналът започна да подава с пожарни помпи морска вода в охлаждащия контур.

Японските власти определиха 20 км радиус на зоната за задължителна евакуация около "Фукушима 1" и "Фукушима 2". Властите вземат "всички необходими мерки за сигурността на жителите", увери главният секретар на правителството Юкио Едано. На намиращите се извън този периметър бе препоръчано да не излизат от домовете си и да уплътнят вратите и прозорците на жилищата.

Японското правителство заяви, че корпусът на реактора в АЕЦ „Фукушима 1” не е повреден и че радиацията спада. Правителството отправи призив към населението в района да запази спокойствие, предаде АФП.

„Ще вземем сериозни мерки и ще направим всичко възможно никой да няма здравословни проблеми”, каза премиерът Наото Кан на пресконференция четири часа след експлозията в блока на реактор щ 1 на АЕЦ „Фукушима”. „Приканвам всички да следят внимателно информацията, разпространявана от правителството и от медиите, и да запазят спокойствие”, добави премиерът. Правителственият говорител Юкио Едано също увери, че стоманеният корпус на реактора е невредим и не е повредена системата за контрол и управление.

По-рано бе съобщено, че радиацията пред портала на ядрената централа надхвърля нормалното равнище над 70 пъти, а в диспечерската стая на първи реактор - над хиляда пъти. Според агенция Киодо за един час, прекаран в района на първи реактор на "Фукушима 1", човек би получил пределно допустимата доза радиация за една година.

АЕЦ "Фукушима 1" е разположена в град Окума от префектура Фукушима и включва шест реактора с обща мощност 4,7 гигавата, което я нарежда сред 25-те най-големи ядрени електроцентрали в света, информира БТА.

"Токио електрик пауър" съобщи, че е изпусната радиоактивна пара и от четири реактора на АЕЦ "Фукушима 2". Радиоактивният елемент в парата няма да засегне човешкото здраве и околната среда, увериха властите. Населението в района е евакуирано.

Броят на загиналите и безследно изчезналите в резултат на опустошително земетресение и последвалите вълни цунами в Япония надхвърли 2500 души, по най-нови данни на полицията, съобщи ИТАР-ТАСС. Досега властите официално са потвърдили гибелта на 900 души. Броят на безследно изчезналите надхвърля 1600.

Има жертви и сред участниците в спасителните операции. В префектурите Мияги, Ивате и Фукушима, които пострадаха най-тежко от стихията, са загинали двама полицаи. Изгубена е връзката с други 55 полицаи.

Няколко селища в североизточната част на страната бяха ударени от вълни цунами с височина до 10 метра и се превърнаха в руини. Активни спасителни работи там все още не се провеждат поради опасност от нови силни трусове и цунами.

Най-малко 30 души бяха ранени днес при серия нови земетресения в префектурите Нагано и Ниигата на крайбрежието на Японско море. Силата на най-мощния трус беше 6,7. Разположената в Ниигата АЕЦ не е пострадала.

Двете префектури нямат отношение към североизточното крайбрежие на остров Хоншу.

Жителите на Токио опразниха магазините и се запасиха с бензин, подготвяйки се да напуснат столицата, за да избегнат последиците от евентуална ядрена катастрофа, предаде ДПА. Дълги опашки се образуваха на бензиностанциите, а малкото движещите се влакове бяха претъпкани днес, съобщиха очевидци.

Правителствен говорител призова за спокойствие, след като експлозия разруши покрива и стените на блока на първи ядрен реактор в АЕЦ Фукушима 1, която бе засегната от вчерашното опустошително земетресение.

Мощната стихия е оставила над 1,1 милиона семейства без вода заради разрушените водопроводи, съобщиха представители на японското министерство на здравеопазването, труда и благосъстоянието, цитирани от ИТАР-ТАСС. Недостиг на вода, според данни на ведомството, се усеща в 16 префектури - от най-северния японски остров Хокайдо до Айти в южната част от остров Хоншу. В най-сложно положение е населението на префектурите Мияги и Ибараки в Североизточна Япония. Около 5,6 милиона семейства в равнината Канто и в района Тохоку са без електричество, има и повреди по газопроводите, посочва ИТАР-ТАСС.  Местните власти призовават населението рязко да намали разхода на електроенергия.


Добави коментар

Защитен код
Обнови