На японската АЕЦ „Фокушима” стана експлозия, има ранени

Събота, 12 Март 2011 10:49 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

path_34308На японската АЕЦ "Фокушима 1" днес стана експлозия, съобщиха Франс прес и ИТАР-ТАСС, като се позовават на местни медии. Над централата се появи бял дим. Няколко души са ранени. Радиацията е 20 пъти по-висока от нормалната, съобщи японска телевизия.

По-рано говорител на националната комисия по сигурността на атомната енергетика съобщи, че успешно е проведена операция за изпускане на радиоактивна пара от първи и втори реактор на японската АЕЦ "Фукушима 1", пострадала от земетресението. Целта бе да се понижи високото налягане и да бъде предотвратено разрушаването на реакторните корпуси. В реактор номер едно явно бе започнала вече неконтролирана верижна ядрена реакция. Системата за охлаждане бе спряла да работи, което доведе до спичане на част от горивните пръчки, поясни в официално съобщение японското министерство на икономиката, търговията и промишлеността.

Не се знае каква е температурата в централната част на реактора. Обвивката на частично спеклите се горивни елементи може да издържи нагряване до 1200 градуса, посочва агенцията.

Промишленият министър Банри Кайеда заяви, че при изпускане на парата в атмосферата ще бъде изхвърлено само "незначително количество" радиация. Евакуирано е вече населението в радиус от 3 километра около централата "Фукушима 1". На живеещите в десеткилометровата зона е разпоредено да не напускат домовете си.

Радиацията пред портала на ядрената централа в момента надхвърля нормалното равнище над 70 пъти, а в диспечерската стая на първи реактор - над хиляда пъти.

АЕЦ "Фукушима 1" е разположена в град Окума от префектура Фукушима и включва шест реактора с обща мощност 4,7 гигавата, което я нарежда сред 25-те най-големи ядрени електроцентрали в света.

По-рано днес японската електрическа компания "Токио електрик пауър" съобщи, че е изпусната радиоактивна пара и от четири реактора на АЕЦ "Фукушима 2". Радиоактивният елемент в парата няма да засегне човешкото здраве и околната среда, увериха властите. Населението в района беше евакуирано.

Броят на загиналите и безследно изчезналите в резултат на опустошително земетресение и последвалите вълни цунами в Япония надхвърли 2500 души, по най-нови данни на полицията, съобщи ИТАР-ТАСС. Досега властите официално са потвърдили гибелта на 900 души. Броят на безследно изчезналите надхвърля 1600.

Има жертви и сред участниците в спасителните операции. В префектурите Мияги, Ивате и Фукушима, които пострадаха най-тежко от стихията, са загинали двама полицаи. Изгубена е връзката с други 55 полицаи.

Няколко селища в североизточната част на страната бяха ударени от вълни цунами с височина до 10 метра и се превърнаха в руини. Активни спасителни работи там все още не се провеждат поради опасност от нови силни трусове и цунами.

Най-малко 30 души бяха ранени днес при серия нови земетресения в префектурите Нагано и Ниигата на крайбрежието на Японско море. Силата на най-мощния трус беше 6,7. Разположената в Ниигата АЕЦ не е пострадала.

Двете префектури нямат отношение към североизточното крайбрежие на остров Хоншу.

Земетресението с магнитуд 8,9 е най-силното в историята на съвременна Япония. То е довело до изместване на оста на Земята с 15 сантиметра и до съкращаване на деня с 1,6 микросекунди, според предварителни изчисления на геофизика от НАСА Ричард Грос, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Това изменение е малко по-голямо от предизвиканото миналата година от земетресението в Чили с магнитуд 8,8. Тогава оста на Земята се измести с 8 сантиметра, а продължителността на деня се съкрати с 1,26 микросекунди, отбелязва агенцията.

"В глобален мащаб такива мощни земни трусове няма да нанесат катастрофални последствия на нашата планета", заяви Грос. "Оста на земята се променя непрекъснато под въздействието на измененията в атмосферното налягане, преместването на водните маси на Световния океан и други явления", добави той.

Нов силен трус с магнитуд 6,8 беше регистриран тази сутрин край източния бряг наЯпония, опустошен от мощно земетресение и цунами, съобщи Американският институт по геофизика, цитиран от Франс прес.

Властите предупреждават, че продължава да съществува риск от нови силни трусове. Експерти предполагат, че именно вчерашното земетресение вероятно е провокирало сеизмична активност и в други райони на страната.

Последно променена на Събота, 12 Март 2011 10:56

Добави коментар

Защитен код
Обнови